Hlavní obsah

České zbrojovky hlásí nové zakázky a další růst tržeb

Válka na Ukrajině i ozbrojené konflikty v jiných částech světa přinášejí místním lidem nezměrné utrpení a škody na majetku. Zároveň ale přinášejí obchodní příležitosti pro zbrojní průmysl. České zbrojovky hlásí, že z hlediska tržeb překonávají rekordní loňský rok, k čemuž jim pomáhají nové kontrakty.

Foto: Česká zbrojovka UB

Prezident Petr Pavel v České zbrojovce v Uherském Brodě

Článek

„Očekáváme, že letos tržby navýšíme o desítky procent. Hlavním tahounem je navyšování výroby dělostřelecké munice,“ řekl Novinkám Pavel Beran, ředitel speciálních projektů STV Group, která se zaměřuje také na modernizaci vojenské techniky, jako jsou tanky nebo bojová vozidla pěchoty.

Zisk STV před zdaněním by měl přesáhnout 2,5 miliardy korun. V minulých dvou letech měla tržby více než šest miliard.

Hlavními zákazníky jsou podle Berana české ministerstvo obrany a další státy NATO. „Rozšiřujeme portfolio našich zákazníků i v mimoevropských zemích. Největší zájem je o dělostřeleckou munici, ale dodáváme i těžkou vojenskou techniku. Vysokou poptávku máme také po munici do protitankových zbraní a ženijním náloživu a v neposlední řadě po střelivu do ručních zbraní,“ shrnul Beran.

Česká zbrojovka vyvinula nový model útočné pušky CZ BREN 3

Domácí

Firma ještě letos spustí další automatizovanou linku na plnění velkorážové munice, příští rok by měla přibýt ještě jedna. „Modernizujeme také linku na lití trhaviny do těl minometné munice. Mezi další významné projekty v řádu miliard korun patří vlastní výroba dělostřeleckých prachů, zapalovačů a kovaných těl střel,“ dodal Beran.

Banky otočily

Letošek se pro většinu zbrojařských firem vyvíjí ještě příznivěji než loňský rok. Zlevnily jim vstupy v čele s energiemi, zlepšila se situace v dodavatelských řetězcích a banky jim už ochotněji poskytují úvěry.

Alespoň v našem případě se banky téměř předhání, kdo bude náš financující partner.
Pavel Beran, STV Group

„Přístup bank k financování se výrazně zlepšil po politické intervenci. Banky si navíc zřejmě samy uvědomily, že rostoucí obranný průmysl je rovněž i příležitost pro ně. Dnes je situace taková, že alespoň v našem případě se banky téměř předhání, kdo bude náš financující partner,“ upozornil Beran.

Také největší tuzemská zbrojařská skupina CSG letos zaznamenává růst prodejů. „I letos se nám daří výrazně zvyšovat tržby v rámci naší divize CSG Defence, a to ve všech oblastech. Jedná se o výrobu velkorážové munice, pozemní techniky i náhradních dílů,“ potvrdil mluvčí CSG Andrej Čírtek.

České zbrojovky hlásí rekordní tržby, bodují nejen na Ukrajině

Ekonomika

Kromě vlastní výroby tržby CSG generuje i obchod s vojenským materiálem jiných výrobců. „Většina odbytu se realizuje v zemích NATO, významným trhem je samozřejmě i Ukrajina,“ doplnil Čírtek s tím, že mezi významné trhy ale patří Indonésie či některé africké státy.

Armády doplňují sklady

Největší poptávka je podle Čírtka po velkorážové munici, a to nejen kvůli Ukrajině, ale i potřebě mnoha armád doplnit sklady. „Proto zvyšujeme naše výrobní kapacity a ve spolupráci s lokálními partnery obnovujeme či zakládáme výrobu i v jiných státech NATO. Velká poptávka je i po dělostřelecké či tankové technice.“ Dodal, že skupina investuje v řadě svých firem do nových hal a výrobních linek.

Holding CSG Michala Strnada působí kromě Česka v Itálii, na Slovensku, ve Španělsku, Velké Británii nebo v USA. Jeho součástí je i automobilka Tatra.

V rámci skupiny CSG zvedá tržby i zbrojovka Excalibur Army, a to díky novým kontraktům i montážním pracím v souvislosti s dodávkami houfnic Caesar a obrněných vozidel CV90. Už loni přitom firma zvýšila tržby téměř o 40 procent na rekordních 18,7 miliardy Kč a vykázala hrubý zisk 4,5 miliardy, který meziročně stoupl o 120 procent.

Excalibur ve Šternberku a Přelouči vyrábí, modernizuje a opravuje vojenskou techniku. Před časem získal třeba i kontrakt na modernizaci stovky tanků T-72, který v rámci vojenské pomoci Ukrajině financovaly USA a Nizozemsko.

Zbrojovka Colt CZ dokončila akvizici českého výrobce munice Sellier & Bellot

Ekonomika

Daří se ale i dalším firmám. „Aero Vodochody Aerospace má za sebou přelomové období. Úspěšně jsme předali prvních šest proudových letounů Aero L-39NG prvnímu zákazníkovi, kterým jsou vietnamské vzdušné síly. V září pak dodáme první letoun do užívání i státnímu podniku LOM Praha, který zajišťuje výcvik pro Vzdušné síly ČR,“ informovala Novinky mluvčí podniku Radka Černá.

S dalším růstem počítá i vlašimský výrobce munice Sellier & Bellot ze skupiny Colt CZ Group, kterému už loni stouply tržby na 6,7 miliardy z předloňských 6,1 miliardy Kč. Čistý zisk stoupl na 1,2 miliardy Kč, předloni přesáhl miliardu.

Všechny firmy si shodně pochvalují uzákonění státních výdajů na obranu ve výši dvou procent hrubého domácího produktu. „Armáda a ministerstvo obrany mohou efektivněji plánovat větší vyzbrojovací projekty. Vzhledem k tomu, že ministerstvo dbá na zapojení českého obranného průmyslu, navýšené finanční prostředky se tak zcela jistě projeví i na větší produkci tuzemských zbrojovek,“ věří Beran z STV.

Analýza: Světové zbrojovky bohatnou

Patnáct největších světových zbrojních kontraktorů by do konce roku 2026 mělo v součtu dosáhnout přebytku hotovosti 52 miliard USD (1,17 bilionu Kč).

To je dvojnásobek proti součtu přebytků, kterého firmy dosáhly v roce 2021. Vyplývá to z analýzy společnosti Vertical Research Partners pro britský deník Financial Times.

Výrobci zbrojní a letecké techniky těží z rostoucích výdajů na obranu po zahájení ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022, ale i v souvislosti s rostoucím napětím na Blízkém východě a v Asii.

Britská BAE Systems, německý Rheinmetall a švédský Saab díky novým zakázkám na munici a raketové střely ve sledovaném období zvýší cash flow souhrnně o 40 procent.

Podle analytiků se budou firmy snažit vyšší přebytky využít k akvizicím nebo fúzím.

Výrobci Leopardů vzrostl čtvrtletní zisk o 60 procent

Ekonomika

Související články

Výběr článků

Načítám