Hlavní obsah

České firmy na exportu pro jádro s Jihokorejci vydělají méně

Dva jaderné bloky v Dukovanech postaví jihokorejská společnost KHNP, rozhodla minulý týden vláda. Hodnota zakázky byla vyčíslena na 400 miliard korun a české firmy by se na ní měly podílet z nejméně šedesáti procent, získají tedy zakázky za aspoň 240 miliard. Neúspěšná francouzská EDF by však podle analytika společnosti ENA Jiřího Gavora přinesla pro firmy v budoucnu mnohem větší příležitost vydělat v zahraničí.

Foto: Petr Horník, Právo

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

„Myslím si, že je škoda, že Francouzi nedokázali předložit dobrou cenovou nabídku. Mají smůlu, že mají mnoho výhod, které se ve vyhodnocení obtížně bodují, ale jsou nesmírně důležité,“ řekl Novinkám Gavor.

Firma jednak už staví v Evropské unii. „Jejich dosavadní výsledky nejsou dobré, ale i špatné zkušenosti jsou lepší než žádné. Také mají devizu dlouhodobé spolupráce v oblasti evropské energetické politiky,“ doplnil.

Rovněž se počítá s tím, že jaderný tendr je příležitost pro české firmy, aby se podílely i na exportních zakázkách.

Rozhodnuto. Jaderné bloky za stamiliardy postaví korejská KHNP

Ekonomika

„A v této oblasti má Francie mnohem rozsáhlejší investiční program než Jižní Korea. Tam české firmy trochu ztrácí širší pole možného mezinárodního působení. Pro Korejce je to první blok v Evropě, demonstrační jednotka. Jednání s polskou vládou ohledně korejských bloků uvázlo na mrtvém bodě. Česko tak bude odrazovým můstkem pro další postup do Evropy,“ dodal.

Francouzi slibovali bilion

Český průmysl již nyní dodává EDF komponenty jaderného ostrova reaktoru, který se staví v britském Hinkley Point C, konkrétně vnitřní části reaktoru od Škoda JS. EDF plánovala rozšířit spolupráci i na kritické komponenty reaktoru EPR1200 nabízeného pro Česko, jako například kompenzátor objemu, který hraje důležitou roli při udržování tlaku v aktivní zóně reaktoru.

„Výroba těchto technicky vyspělých zařízení v Česku by ještě rozšířila know-how tuzemského jaderného průmyslu a zároveň vytvořila příležitost pro export na další trhy,“ sdělil Novinkám mediální zástupce EDF Michal Vlasák.

EDF dříve oznámila, že chce vytvořit česko-francouzskou průmyslovou alianci, která by exportovala jadernou energetiku na globální úrovni. „Tento „jaderný airbus“ by měl zásadní a dlouhodobý dopad na tuzemskou ekonomiku,“ dodal Vlasák.

Firma plánuje v Evropě do roku 2050 dodat až 22 bloků EPR nebo EPR1200, jejichž stavby se české firmy mohly účastnit. Z analýzy francouzské firmy vyplynulo, že by to české ekonomice do roku 2050 přineslo asi bilion korun.

Korejci mají zájem o Polsko a Nizozemí

Výkonný ředitel Aliance české energetiky Josef Perlík věří, že spolupráce bude pokračovat. „Na základě dosavadních zkušeností jsme přesvědčeni o tom, že naše vztahy zůstanou i nadále profesionální a že možnosti pro český průmysl zůstanou nadále otevřeny,“ řekl Novinkám Perlík.

Spolupráci ovšem slibují i Korejci. „Aktivně usilujeme o jaderné zakázky v několika evropských zemích včetně Nizozemska, Polska a Rumunska. Pokud je získáme, věříme, že české společnosti, které těží ze své geografické polohy v centru Evropy a dobré znalosti evropských technologických standardů, se na nich podílet budou,“ sdělila Novinkám KHNP.

Českých firem chce do projektů zapojit co nejvíce. „Jejich účast v evropských projektech KHNP významně podpoří český export jaderných technologií,“ uvedla firma.

Dva jaderné bloky zajistí českým firmám více zakázek

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám