Hlavní obsah

České dráhy koupí duální vlaky za 3,5 miliardy

České dráhy a Škoda Group uzavřely kontrakt na 15 duálních vlaků v ceně 3,5 miliardy korun. Jde o vlaky, které jsou schopny jezdit jak na přímé dodávky elektřiny, tak na baterii. Mohou tak jezdit i v místech, kde není trať elektrifikována. Baterie se dobíjí v úsecích, kde troleje jsou.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Regionální vlak RegioPanter od společnosti Škoda Group. Ta by měla vyrobit i nové jednotky s duálním pohonem.

Článek

Vlaky budou nasazeny v Moravskoslezském kraji. Jezdit budou například mezi Opavou a Krnovem. Dráhy očekávají, že první vlaky dostanou v roce 2026, nejpozději v listopadu.

Nasazení duálních vlaků podle ředitele ČD Michala Krapince sníží emise uhlíkových plynů a umožní více přímých spojení. Vlaky budou nasazeny na tratích Opava-Krnov, Suchdol nad Odrou - Nový Jičín, Ostrava - Budišov nad Budišovkou a Ostrava - Český Těšín.

„Půjde o bezbariérová vozidla s klimatizovanými oddíly pro 150 sedících cestujících, s prostorem pro přepravu lidí na vozíku, místa pro kočárky a jízdní kola, moderním audiovizuálním informačním systémem, elektrickými zásuvkami či USB, samozřejmostí je palubní síť wi-fi,“ uvedl Krapinec.

Zhruba polovinu nových vlaků dodá výrobce nejpozději do 29 měsíců od podpisu kontraktu. Nejméně sedm vlaků tak podle ČD bude k dispozici nejpozději v listopadu 2026.

FOTO: Na koleje vyjel nový příměstský vlak Českých drah RegioPanter

Domácí

Výběr článků

Načítám