Hlavní obsah

Česká spořitelna ruší bezplatnou linku, mění i další podmínky

Obchodní podmínky pro zákazníky České spořitelny se od ledna změní. Například její zákaznická telefonní linka změní své číslo ze současných 800 207 207 na 277 207 207. Volání na ni už nebude v řadě případů zcela bezplatné.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Ilustrační fotografie

Článek

Zákaznická linka bude zpoplatněna podle tarifu, který má člověk u svého operátora. Zdarma se tak na ni dovolají už pouze lidé, kteří budou chtít tuto banku kontaktovat prostřednictvím jejího mobilního a internetového bankovnictví v aplikaci George.

Další významná změna se bude týkat takzvané bankovní identity, jejímž prostřednictvím se lidé přihlašují například ke službám státu nebo některých firem. Doposud u spořitelny zaniká úmrtím klienta, nově to bude i v okamžiku, kdy ji čtrnáct měsíců nevyužije.

Mírné změny budou také v základní úrokové sazbě spořicích účtů, která se zvýší. Tu má ale jen minimum klientů banky, u většiny se řídí různými marketingovými akcemi.

Vláda schválila zálohování PET lahví a plechovek i poplatky za letáky

Ekonomika

Už nebude také třeba čekat, až člověku dorazí nová platební karta. Okamžitě po založení si ji bude možné prostřednictvím aplikace George přidat do mobilní peněženky, tedy Google Pay nebo Apple Pay, a začít bezhotovostně platit a vybírat mobilem.

Platby bude možné provádět nejen na čísla účtů nebo čísla mobilních telefonů, ale také na čísla karet příjemců.

K úpravě dojde i u účtů pro děti a mladistvé. Jejich rodiče nebo další zákonní zástupci nebudou výslovně moci na tyto účty přijímat platby, které jsou určené pro ně. To se explicitně týká sociálních dávek, ale často tam nebudou moci chodit ani peníze, které si rodiče vydělají načerno třeba někde na brigádě.

U některých investičních produktů se pak nově bude k individuálně sjednaným cenám připočítávat daň z přidané hodnoty.

Inflace se dostala na 2,6 procenta, ceny potravin letos poprvé vzrostly

Ekonomika

Výběr článků

Načítám