Hlavní obsah

Česká pošta prodala bývalou pobočku v centru Olomouce za 130,5 milionu

Aktualizováno

Česká pošta (ČP) prodala v elektronické aukci svoji bývalou pobočku na Horním náměstí v historickém centru Olomouce za 130,5 milionu korun. Kdo ji koupil, ovšem nezveřejnila. Majitel bude zveřejněn po zápisu do katastru nemovitostí. Minimální cenu stanovil znalecký posudek právě na 130 milionů korun. Do elektronické aukce se přihlásilo několik zájemců, řekl ve středu mluvčí ČP Ivo Vysoudil. Pobočka na Horním náměstí byla na seznamu pracovišť, která loni ČP zrušila.

Foto: Profimedia.cz

Zrušená pobočka České pošty na Horním náměstí v historickém centru Olomouce.

Článek

Budova bývalé pošty na Horním náměstí má osm podlaží a její součástí je pozemek o výměře 1101 metrů čtverečních. V horních podlažích je několik bytů. „V prodané nemovitosti je část prostor pronajata formou nájemní smlouvy, kde práva a povinnosti přechází na nového majitele. Nyní bude po vypořádání kupní ceny uzavřena kupní smlouva a proveden vklad do katastru nemovitostí,“ uvedl ředitel divize sdílené služby ČP Ondřej Škorpil.

Nemovitost stojí v historickém centru, takže její případná rekonstrukce vyžaduje souhlas památkářů. O pobočku na Horním náměstí se dříve zajímala radnice. Podle primátorova náměstka Otakara Štěpána Bačáka (spOLečně) tam ale ČP nehodlala mít pobočku ani v režimu Pošta Partner, takže tato nemovitost v centru Olomouce už pro město nebyla tak zajímavá. Očekává totiž, že v budově s poštou uzavře nájemní smlouvu.

Radnice nyní zaměřila svoji pozornost na rozlehlou poštovní budovu v Ladově ulici v Olomouci-Hejčíně, kterou chce ČP také prodat v elektronické aukci.

V posledních měsících ČP prodává nemovitosti po celé zemi, důvodem je podle Vysoudila snaha o stabilizaci hospodaření podniku před jeho transformací. Pošta kvůli úsporám v polovině loňského roku zrušila 300 z 3200 poboček a propustila 1500 lidí. Olomouc loni na konci června přišla o sedm poštovních poboček, což je polovina jejich původního počtu.

Česká pošta loni snížila ztrátu o miliardu

Ekonomika

Výběr článků

Načítám