Článek
Oživit atmosféru uniformních obchodů nadnárodních značek, vedených podle neosobní globální linie, se pomocí farmářských trhů úspěšně snaží například v pražské nákupní galérii Fénix, která je přímo propojena s jedním z nejprestižnějších hotelů v Praze.
Pekaři nestačí balit čerstvý chléb a koláče, zelináři hlásí vyprodáno ještě dlouho před ukončením prodejní doby, ženy ochutnávají nakládaná rajčata a berou plné tašky po domácku dělaných ovocných šťáv, namísto velkosériových džusů.
Tak to také vypadá o víkendech třeba v obci Klánovice u Prahy nebo ve středu na farmářských trzích na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad, kde na dvě desítky stánků farmářů doplňuje o čerstvou zeleninu, ovoce, ryby, maso, sýry již rozprostřené tradiční vánoční trhy.
Lidé zvolní krok a mluví spolu
I když počasí je nevlídné a zima zalézá pod kůži, lidé si zde nacházejí cestu, a na rozdíl od nákupů v řetězcích rozhodně nespěchají a pečlivě vybírají, dávají se do přátelské řeči s trhovci - v uspěchaném městském životě nevídaná věc.
Kozí mléko bylo už jen na rezervaci
„Mám tady rezervované kozí mléko,“ hlásí se starší dáma u stánku Kozí farmy Pěnčín ze severních Čech.
„Mám to pro vás, paní. Další zákazníky ale musím zklamat, kozy už protestují, připravují se na zimu a na kůzlata; mléko už nemáme a sýry co zde vidíte, jsou poslední,“ oznamuje bodře tvořící se frontě prodavačka Alena Hübelová (36).
V Pěnčíně je největší kozí a ovčí farma v Česku; kromě toho si zde už tisíce rodin s dětmi našlo cestu do místního výletního areálu.
Šest lidí se stará o více než 550 koz a 550 ovcí, další dva zajišťují obchod. Češi nakupují kvalitní a méně dostupné kozí a ovčí sýry jako diví, takže všichni na farmě se slušně uživí.
„Nejen v Praze je o kozí a ovcí sýry, mléko a jogurty v biokvalitě značný zájem. Dodáváme i do řetězců, jako je Globus. Hlavně jezdíme na farmářské trhy do Liberce, do Prahy, kde máme osvědčená čtyři místa, a do Lysé nad Labem. V severních Čechách jsme také za naše sýry dostali několik ocenění, ale úplně nejlepší cena je to, že máme vyprodáno a připravujeme se na kůzlátka,“ řekla Právu Hübelová.
Větrák na zápach nepotřebujeme
„V čerstvosti nám řetězce nemohou vůbec konkurovat, to je naše hlavní výhoda. Nedávno jsem v jednom byl a nad shnilými bramborami odněkud z ciziny museli mít dokonce výkonný větrák, aby ten puch odtáhli. To se u nás nemůže stát,“ dodal Michal Vajgl (38) ze zelinářství Jana Procházky v Semici u Lysé nad Labem.
Potvrzuje nedávné zprávy, že letošní úroda brambor je slabá, nicméně na stánek jdou jen skutečně kvalitní.
„Česká produkce lidi táhne. Tady tolik nespěchají a koupí lepší zeleninu a ovoce za téměř stejné peníze jako v řetězcích. Myslím, že velké obchody dělají chybu, když dusí místní producenty a tahají potraviny kdoví odkud,“ míní Vajgl.
Napodobenina medu nacestuje tisíce kilometrů
„Víte, kolik kilometrů nacestovaly komponenty, z nichž se dělá tzv. med prodávaný ve velkých obchodech? Asi 34 tisíc, protože něco do toho tahají až odněkud z Ameriky, pak to v Polsku zabalí a tady prodávají, jenže to je takový med, že ani po deseti letech se tam neobjeví cukr - protože to už vlastně ani med není. Přitom místní kvalitní výrobce nadnárodní obchody ničí a politici mají jen plná ústa milující Evropské unie,“ přidává se další zemědělec z Prahy Horních Počernic.
Pštrosí speciality chlazené i grilované
Zajímavé je, že na farmářských trzích, jako jsou ty na Jiřího z Poděbrad v Praze, můžete ochutnat i exotiku. Třeba grilované i chlazené speciality z pštrosí farmy v Doubravici nad Svitavou. Gulášek z pštrosa vyjde na 55 korun, a komu zachutná, může vzít rodinu i na prohlídku.
Košíkář plete košíky a myslí na holky
Ženy zase ocení precizní práci asi sedmdesátiletého mistra košíkáře v černém klobouku, ale mnohé, které půjdou kolem, asi budou dělat, že neslyší veselý a družný hovor, který zapředl s vedle stojícím prodavačem pálenice. „Člověče, ty český holky jsou stejně nejhezčí... jedině co bych ještě možná zvažoval, je jít ještě dále na východ...“
Zkrátka atmosféra na farmářském trhu stojí za to, ať se koná kdekoliv, a je jedno, zda si odtud odvezete košík plný hub, ovoce, láhev vína či pálenky, domácí pralinky či čerstvé lisované šťávy.
V každém případě si zde člověk vyčistí hlavu a pozná pohodové lidi, i když je pravda, že ani farmářské trhy naše zemědělské producenty jako celek nezachrání, pokud si přece jenom neplácnou s některým z řetězců, jak to udělala třeba kozí farma Pěnčín.