Hlavní obsah

Češi začali více kupovat úsporné nemovitosti. Mohou na ně získat výhodnější hypotéku

Ani po odeznění energetické krize nepolevil zájem Čechů o úsporné nemovitosti. Poptávka po nízkoenergetických bytech a domech přetrvává podle zkušeností většiny firem, které na trhu působí. Podobnou zkušenost mají také banky, které na tento typ realit poskytují zvýhodněné hypotéky.

Foto: REGULUS

Energeticky úsporné byty a domy nabírají na oblibě. Kupci si za ně ale připlatí.

Článek

„Trh s nemovitostmi se neustále vyvíjí ve prospěch právě ekologičtějších a energeticky efektivnějších řešení,“ řekl Michal Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research .

V jejím nejnovějším průzkumu tři čtvrtiny oslovených firem potvrdily, že se jich klienti více než dříve ptají na to, zda mají ve svých projektech energeticky úsporné prvky. To mohou být třeba solární panely nebo tepelná čerpadla.

Trojitá skla, soláry. Nové domy už jinak stavět nepůjdou

Ekonomika

Zjištění průzkumu dokládají i zkušenosti přímých aktérů nemovitostního trhu. Ti si změny všímají už delší dobu. Zlomem bylo hlavně prudké zdražení energií po vypuknutí války na Ukrajině, které část domácností přimělo zajímat se například o instalace solárních panelů na své domy. Kupce bytů pak zase vedlo k tomu, aby se na možné úspory ptali i při shánění nemovitosti.

„Za poslední dva roky se jednoznačně zvyšuje procento lidí, kteří se aktivně zajímají o ekologické úsporné bydlení a ptají se nás na různé možnosti,“ konstatovala obchodní ředitelka YIT Stavo Dana Bartoňová.

Trend se přitom projevuje nejen při nákupech bytů. „Všímají si toho také nájemníci při hledání nového pronájmu a nadále pak vyhodnocují celkovou sumu výdajů na bydlení,“ uvedl Michal Hrbatý, ředitel společnosti UlovDomov.cz.

Podobně jako developeři mluví také banky. Ty zaznamenaly vyšší počet zájemců o hypotéky sloužící právě k nákupu či výstavbě nízkoenergetických nemovitostí. Například Martin Vašek, generální ředitel a předseda představenstva ČSOB Hypoteční banky, uvedl, že populární je tento typ budov hlavně u lidí mladších 36 let.

Banky dávají slevy

Bankéři se snaží trend podporovat. Pomáhá jim to splnit evropskou regulaci, která má za cíl, aby firmy podnikaly více udržitelně. I proto lze v cenících části českých bank nalézt zvýhodněné hypotéky právě na nízkoenergetické budovy.

Finanční domy se při vyhodnocování žádostí orientují podle takzvaného průkazu energetické náročnosti budovy, zjednodušeně řečeno energetického štítku. Ten stavby řadí do kategorií podobně, jak na to jsou lidé zvyklí u domácích spotřebičů.

Pokud si lidé berou hypotéku na nemovitost ve dvou nejvyšších kategoriích A a B, získají nižší úrokovou sazbu a některé další výhody, například slevy na pojištění. Standardem na trhu je snížení sazby o 0,1 procentního bodu, zmíněná ČSOB pak jde u „zelených“ hypoték dolů o 0,2 procentního bodu.

U průměrné hypotéky na 3,77 milionu korun při splatnosti 25 let znamená každá desetina bodu zlevnění splátky o více než 200 korun měsíčně.

Zájemci o šetrné nemovitosti však jinak musí počítat s tím, že si proti běžným bytům a domům připlatí. Zvýšené náklady na úsporné technologie totiž developeři promítají do koncových cen. „V projektech, kde je máme, se vzdalujeme od cenového průměru o 10 až 15 procent,“ prohlásil Marcel Soural, šéf developerské skupiny Trigema.

Pád na dno. Češi musí na bydlení šetřit nejdéle v celé Evropě

Ekonomika

Výběr článků

Načítám