Článek
„Přestože ČR není produkční zemí tohoto typu potraviny, úroveň kontroly olivových olejů v tuzemsku se uskutečňuje dle standardů kladených evropskými právními předpisy, a to za využití akreditovaných laboratoří v tuzemsku i zahraničí,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Analýzy, které inspekce letos nechala provést v akreditované specializované laboratoři ve Slovinsku a ve vlastní české laboratoři, ukázaly, že z 21 hodnocených vzorků je 14 nevyhovujících. U deseti vzorků nešlo o extra panenské oleje, jak výrobci uvedli na obalu, ale o nižší třídu kvality.
Dva vzorky z nejhorší kategorie
Dva vzorky dokonce odpovídaly kategorii lampantového oleje, který není určen k maloobchodnímu prodeji, ale k dalšímu zpracování.
U šesti vzorků inspektoři konstatovali nedostatky v označení olejů, u dvou vzorků neodpovídala ani kategorie, ani značení. Inspekce prodejcům nařídila stáhnout nevyhovující šarže z trhu a s kontrolovanými právnickými osobami zahájí správní řízení o uložení pokuty.
Z konkrétních produktů neprošly kontrolou například Costa D´oro L´Extra panenský olivový olej a Terra creta Extra, které inspekce kontrolovala v prodejně Globus v Jenišově na Karlovarsku, ukázaly výsledky. Olivový olej značky Globus původem ze Španělska nicméně kontrolou prošel.
Parametry nesplňovaly některé oleje také v jiných řetězcích, například v Albertu, Makru či dm drogerii.
„Potravinářská inspekce bude v kontrole jakosti a bezpečnosti olivových olejů pokračovat v obdobné intenzitě i v příštím roce. O zjištěných nevyhovujících vzorcích SZPI informuje dozorové orgány v příslušných státech,“ doplnil Kopřiva. Jde o Řecko, Španělsko nebo Itálii.
Kategorie olivových olejů
Extra panenský olivový olej (extra virgin) - olivový olej té nejvyšší kvality. Je získáván mechanicky za studena a má aciditu do 0,8 % po vylisování. U prémiových olivových olejů se acidita dokonce pohybuje do 0,2 %.
Panenský olivový olej (virgin) - rovněž se vyrábí mechanickým lisováním za studena, liší se však aciditou, která je vyšší (od 0,8 % do 2 %).
Nepanenský olivový olej (pomace) - vyrábí se z pokrutin, tzn. z odpadu, který vznikl při lisování panenských olejů. Produkt je zdravotně nezávadný, ale neobsahuje požadované aroma a zdraví prospěšné látky.
Rafinovaný olivový olej - je získáván pomocí chemických rozpouštědel za cílem odstranit defekty v chuti a vůni. Rafinace se provádí až při teplotě 250֯ C, takže olej ztrácí naprostou většinu zdraví prospěšných látek.
Lampante - druh olivového oleje, který už není vhodný ke konzumaci, ale k dalšímu zpracování. Jeho kyselost je vyšší než 2 %.
Zdroj: olivum.cz