Hlavní obsah

Češi stále nechávají peníze spíš na spořicích účtech, i když jiné produkty jsou ziskovější

Češi své investiční zvyky příliš nemění. Své peníze se snaží zhodnotit dvě třetiny z nich, mezi produkty ale stále převažují spořicí a termínované účty či penzijní spoření. Například v dluhopisech nebo podílových fondech, kde jsou vyšší úroky, má úspory jen 42 procent lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Článek

Vyplývá to z Indexu prosperity a finančního zdraví, který vytvářejí Česká spořitelna, portál Evropa v datech a Sociologický ústav Akademie věd ČR.

Podle něj má 73 procent těch, kdo nějakým způsobem spoří, své peníze ve spořicích účtech. „Češi jsou sice spořiví, ale konzervativní,“ okomentovala to Monika Hrubá z České spořitelny.

Česko nevídaným tempem stárne

Ekonomika

Spořicí účty v souvislosti s nedávnou vysokou inflací zažily v Česku určitý boom. Úroky se katapultovaly až k šesti procentům. Nyní ale klesají a nejčastěji se pohybují okolo čtyř procent, přičemž tato sazba nezřídka bývá něčím podmíněna.

Do penzijního spoření posílá pravidelně nějakou částku polovina střadatelů. Do akcií, dluhopisů a podílových fondů 42 procent. Ty posledně zmíněné mají přitom letos průměrné zhodnocení 8,65 procenta, akciové podílové fondy dokonce 11,85 procenta.

Nevýhody fondů

Oproti spořicím účtům mají určitou nevýhodu, že z nich člověk nedostane peníze ihned, ale až za několik dnů. Další nevýhodou je, že v době okamžitého nuceného prodeje se zrovna můžou třeba akcie nacházet nízko.

Lidé nejčastěji odkládají do investic šest až deset procent svých příjmů. Tři čtvrtiny hodnotí své snažení jako ziskové. V akciích, dluhopisech a dalších typech investic má necelá třetina spořivců méně než 100 tisíc, pětina pak mezi 100 a 300 tisíci korun.

Snaha zhodnocovat příjmy přitom výrazně roste se vzděláním. Zatímco mezi lidmi se základní školou se o to snaží 40 procent lidí, u vysokoškoláků je to 80 procent. „Dalším základním faktorem je příjem. Lidé s tím nižším, pro které je často problém zaplatit i nutné výdaje, se do investic pouštějí méně často,“ uvedla Kamila Fialová ze Sociologického ústavu.

Temu pod drobnohledem Bruselu kvůli nelegálnímu zboží

Internet a PC

Výběr článků

Načítám