Hlavní obsah

Češi se bojí měnit práci. Na změně přitom nejvíc vydělají ti, u kterých by se to nečekalo

Optimismus firem ohledně náborových plánů je spíše opatrný. V příštím čtvrtletí chce nové zaměstnance nabírat 31 procent zaměstnavatelů, propouštět plánuje naopak 21 procent z nich. Mezi dlouhodobé problémy pracovního trhu patří i to, že lidé místo často nezmění, přestože by si polepšili. Propouštět nadbytečné zaměstnance ale často nechtějí ani firmy. Nesehnaly by totiž nové, kdyby je narychlo potřebovaly.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Článek

Pracovní trh je podle personální agentury ManpowerGroup ČR, která náborové plány firem pravidelně sleduje, zabetonovaný. „Česká republika je v rámci Evropy zemí, kde lidé nejméně mění práci,“ řekla její ředitelka Jaroslava Rezlerová.

„V určitých typech podniků, třeba ve výrobním sektoru, panuje až umělá zaměstnanost. Firmy se zkrátka bojí, že by nové lidi hledaly marně, takže si stávající pracovníky drží, přestože pro ně momentálně nemají práci. Nábor nového zaměstnance je pro ně až o čtvrtinu dražší než snaha udržet si stávajícího,“ popsala.

Není přitom jediná, která na tuto situaci dlouhodobě upozorňuje. „Firmy se vzhledem ke struktuře pracovní síly nemohou uchýlit ve větší míře k propouštění, protože by jim při obnovené poptávce tito propuštění zaměstnanci chyběli. Zpětné nabírání je časově, administrativně a finančně náročné,“ potvrdil analytik Raiffeisenbank Martin Kron.

Nezaměstnanost v srpnu stagnovala

Ekonomika

Obavy jsou přehnané

Výraznějšímu rozpohybování pracovního trhu pak brání i to, že volná místa jsou převážně tam, kde je nejmenší podíl nezaměstnaných. Třeba v Praze nebo ve Středočeském kraji. Tam je ale také drahé bydlení.

Dalším faktorem zamrzlého pracovního trhu je podle Jiřího Šatavy z ministerstva práce a sociálních věcí to, že se lidé bojí zaměstnání měnit. „A to platí dvojnásob, pokud se po odchodu zaregistrují na úřadu práce a berou podporu v nezaměstnanosti. Data ale ukazují, že obavy jsou mnohdy zbytečně přehnané,“ konstatoval Šatava.

Typicky se totiž podle něj podaří uchazečům nalézt novou práci se mzdou o osm procent vyšší. „To je, jako by dostali u nového zaměstnavatele každý rok jednu měsíční mzdu navíc. Více přitom na změně zaměstnání vydělají ti, u kterých byste to úplně nečekali. Například čtyřicátnice, které odešly z předchozího zaměstnávání nedobrovolně nebo s vážnými důvody,“ dodal s tím, že se u nich zvyšují příjmy po změně práce v průměru o jedenáct procent.

Podmínky na českém pracovním trhu se zhoršují

Ekonomika

Poptávka po specialistech

Pokud jde o již zmíněné náborové plány na příští čtvrtletí, je podle ManpowerGroup situace poměrně stabilní. „Největší míru optimismu pro konec roku hlásí sektor informačních technologií,“ řekla Rezlerová. Nové lidi tam totiž chce nabírat téměř polovina firem, propouštět má jen 13 procent.

Významnou roli v tom hrají nová nařízení o kybernetické bezpečnosti. „Firmy tak hledají specialisty na tuto oblast,“ řekl Jiří Halbrštát z ManpowerGroup.

Pesimismus pokračuje už více než rok ve veřejném a neziskovém sektoru, kde bude propouštět téměř třetina zaměstnavatelů, nabírat pak chce jen 16 procent. Nejtěžší bude situace ve firmách do deseti lidí. Propouštění plánují téměř dvě pětiny z nich, nábor jen osm procent.

Uchazečům o práci ubývá alternativ, nástupní mzdy rostou hlavně u klíčových pozic

Ekonomika

Anketa

Plánujete změnu zaměstnání?
Ano, brzy
28,8 %
Ano, ale ne hned
26,3 %
Ne
44,9 %
Celkem hlasovalo 3265 čtenářů.

Výběr článků

Načítám