Hlavní obsah

Češi přestávají pít tvrdý alkohol. Výrobci lihovin hlásí poloviční prodeje

Prodeje výrobců lihovin v Česku klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Klesá i spotřeba piva, lidé naopak víc pijí víno, šumivé víno nebo koktejly, včetně nealkoholických variant.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Letos za první pololetí vybral český stát na spotřební dani na lihoviny navzdory jejímu navýšení podle unie stejnou částku jako v roce 2023.

„Za leden a únor 2024 obdržel státní rozpočet inkaso spotřební daně z takzvaného předzásobení, ale za měsíce březen až červen byl už výběr o 54 procent nižší než v roce 2023,“ uvedli zástupci unie v dopise.

Pokles spotřeby tvrdého alkoholu především u mladší generace potvrzují i údaje společnosti Dotykačka, která provozuje pokladní systémy. Ta už dříve uvedla, že vzrostla například spotřeba šumivých vín, jako jsou prosecca, nebo koktejlů, včetně nealkoholických.

Přes ztrátu třetiny úrody většina vinařů nezdraží

Ekonomika

Zvýšení spotřební daně mělo zvýšit příjem do státního rozpočtu o půl až jednu miliardu korun v letošním roce, zástupci unie ale tvrdí, že vývoj je opačný a příjem bude naopak nižší.

Nákupy v zahraničí

Z údajů unie mimo jiné vyplývá, že spotřeba lihovin v posledních 30 letech klesla o 15 procent, zatímco u vína stoupla o 41 procent. Spotřeba piva se až tak výrazně nezměnila, nicméně loni dosáhla historického minima. V porovnání s rokem 2022 se snížila ze 136 na 128 litrů za rok.

Češi přestávají pít pivo. Spotřeba klesla na rekordní minimum

Ekonomika

„Důvodem významného poklesu jsou neuskutečněné nákupy českých spotřebitelů z důvodu velkého růstu maloobchodních cen nebo jejich nákupy v zahraničí, kde jsou díky nižší spotřební dani i příznivější prodejní ceny,“ uvedl k nižší spotřebě lihovin výkonný ředitel UVDL Vladimír Darebník.

Snížený prodej lihovin ale podle unie neznamená, že by se v ČR snížila spotřeba alkoholu. Velká část konzumentů se přesouvá ke konzumaci ostatních alkoholických nápojů, tvrdí Darebník.

„S prudkým nárůstem maloobchodních cen a výše spotřební daně se prudce zvyšuje i atraktivita nezdaněného alkoholu a nebezpečí nárůstu černého trhu,“ dodali zástupci unie.

Anketa

Omezili jste v posledním roce či dvou spotřebu tvrdého alkoholu?
Myslím, že ano
47,7 %
Spíše ne
15,7 %
Tvrdý vůbec nepiji
36,6 %
Celkem hlasovalo 3162 čtenářů.

Růst spotřební daně na lihoviny je naplánovaný do roku 2026, letos se navýšila o deset procent. Zdaněné je v Česku víno šumivé, kde se odvádí spotřební daň 23,40 koruny za litr. Více zdaněné jsou ostatní alkoholické nápoje – od piva přes ovocné destiláty až po běžný líh, kde se spotřební daň pohybuje ve stovkách korun za litr čistého alkoholu v nápoji.

O možnosti zavést v ČR spotřební daň na tiché víno se hovoří opakovaně, plány na zdanění ale vždy vyvolaly silný odpor domácích vinařů a daň dosud nikdy zavedená nebyla.

„Zvýšená spotřební daň na lihoviny evidentně překročila únosnou míru zdanění ve vnímání spotřebitelů, ve srovnání s jinými druhy alkoholu i spotřební daní v sousedních zemích,“ tvrdí Darebník. Další navyšování spotřební daně v letech 2025 a 2026 by podle něj bylo pro celý sektor likvidační.

Dva a dost. Šéf Ryanairu chce omezit alkoholické drinky na letišti

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám