Hlavní obsah

Češi našli pro chaty a chalupy nové využití. Jejich ceny opět rostou

Zájem Čechů o chaty a chalupy se po takřka dvouletém útlumu opět probouzí. Spolu s tím začínají růst i jejich ceny. Podle zářijových dat podražily ve 13 ze 14 krajů. Není to však signál, že se z Čechů opět ve velkém stávají chalupáři jako za socialismu nebo během covidové pandemie. Pro rekreační nemovitosti nově nacházejí jiné využití – častěji je pronajímají.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Realitní makléři oslovení Novinkami potvrzují, že chaty a chalupy kupce opět lákají. „Chalupy, které máme v nabídce, se prodávají bez většího čekání,“ uvedl Jan Štěpánek, majitel realitní kanceláře Taurum Reality.

Sílící zájem se již odráží na cenovkách nemovitostí. Zářijová data největšího inzertního webu Sreality ukazují, že chaty na prodej meziročně zdražily napříč Českem v průměru o 4,5 procenta. V září stála průměrná rekreační nemovitost téměř 42 tisíc korun za metr čtvereční. Pro představu, 50metrová chata tak vyšla na 2,1 milionu korun.

Ceny se nicméně liší v závislosti na regionu. Nejdražší jsou tradičně v Praze a Středočeském kraji, kde zmíněná modelová chata vyjde na 2,6 až 3,2 milionu korun. Nejlevnější jsou pak na Karlovarsku či Zlínsku s cenovkami kolem 1,7 milionu.

Sto tisíc korun za metr čtvereční. Ceny bytů překonaly nový milník

Ekonomika

Zájem o rekreační reality sílí mimo jiné kvůli drahým bytům a domům. „Mám zkušenost, že v Praze a Středočeském kraji bývá klidně každá druhá nebo třetí chata prodávána na bydlení. Lidé je zrekonstruují a vyjde je to levněji než rodinný dům,“ uvedl Jan Martina, realitní makléř pracující pro kancelář M&M Reality.

Pro investory jsou pak zajímavé hlavně chaty a chalupy v atraktivních lokalitách poblíž koupališť, kempů nebo lyžařských resortů na horách. Ty mohou pronajímat například skrze služby typu Airbnb, což jejich výnosnost ještě zvýší.

Podle Libora Vojty Ostatka, odborníka na nemovitostní trh ze společnosti Broker Trust, nahrává vyššímu zájmu o reality také postupné zlevňování úvěrů. Byť úrokové sazby banky snižují pomalu, investory to i tak může nalákat k nákupu.

Slevy již mizí

Zájem o chaty a chalupy naposledy výrazně zvedlo omezení cestování do zahraničí v době covidu. Lidé tak hledali jiné vyžití pro volné chvíle. Následná energetická krize a zvýšení nákladů na život však část majitelů přiměly chaty opět prodat.

Drahé energie a rostoucí ceny ale postupně přestávají hrát v myšlení kupců roli. „Lidé se jim již přizpůsobili,“ konstatoval makléř Martina.

Sreality sledují průměrné nabídkové ceny. Ty mohou reálný stav trhu zkreslovat. Umí sice rychle vystihnout náladu prodávajících, není z nich však zcela jasné, zda jejich představu kupci akceptují. V posledních dvou letech šlo podle zkušeností makléřů usmlouvat snížení cen i o třetinu.

To je nyní minulost. „Například pokud nabízíte nemovitost na vlastním pozemku na Slapech, můžete ji dokonce prodat v aukci a cena bude ještě vyšší, než jaká je v nabídce,“ přiblížil Martina.

Slevy lze stále získat v případě méně kvalitních chat a chalup, které nestojí na vlastním pozemku. Ani tam ale podle Martiny už dnes majitelé nejsou tak ochotní jako dříve. Slevy se pohybují spíše v jednotkách procent.

Místo horské chaty továrna. Počet podvodných nabídek na ubytovacích portálech násobně roste

Ekonomika

Výběr článků

Načítám