Hlavní obsah

Češi jedí o polovinu masa víc než dřív

Novinky, tov

Stravovací zvyklosti Čechů se mění. Jíme více masa a mléčných výrobků, ale méně obilovin. Loni byla spotřeba potravin průměrně 785,6 kilogramu na osobu, oproti roku 2016 to byl nárůst o 1,9 procenta. Ve čtvrtek o tom informoval Český statistický úřad.

Foto: David Ryneš, Novinky

Struktura spotřeby masa

Článek

Zatímco v roce 1950 dosahovala spotřeba obilovin v hodnotě mouky téměř 155 kilogramů na osobu, loni šlo o 115 kilogramů. Meziročně vzrostla spotřeba pšeničné a žitné mouky, krup, ječné krupice, ovesných vloček i pšeničného pečiva. Mírně poklesla spotřeba chleba, trvanlivého pečiva a těstovin.

„Masa jíme o polovinu víc než dřív. Loni se ho zkonzumovalo 80,3 kilogramu, v roce 1950 to bylo 48,6 kilogramu a například v roce 1936 jen 38,1 kilogramu. Meziročně se zvýšila zejména spotřeba hovězího a drůbežího,“ řekl Jiří Hrbek z ČSÚ.

Spotřeba se loni zvýšila i u mléčných výrobků a mléka, a to o 2,1 procenta na 247,5 kilogramu, a zeleniny o 2,9 procenta na 87,3 kilogramu na obyvatele za rok.

Foto: David Ryneš, Novinky

Struktura spotřeby ovoce

„Jíme i více ovoce. Loni byla jeho průměrná spotřeba na obyvatele 84 kilogramů, což je o dvě procenta víc než v předcházejícím roce. Je to dáno tím, že jíme více ovoce nejen mírného pásma, ale i tropického,“ dodal Hrbek.

Vybrané potraviny hodnotil ČSÚ i z hlediska soběstačnosti. Pokud je číslo pod sto procent, znamená to, že tyto potraviny částečně dovážíme a naopak.

U mléka činila soběstačnost v loňském roce 117,5 procenta. U másla 88,5 procenta. Soběstačné je Česko například ve výrobě piva nebo produkci hovězího masa. U vepřového masa poklesla soběstačnost ze 104,9 procenta v roce 1995 na loňskou hodnotu 47,7 procenta. U drůbežího se za posledních 25 let snížila ze 115,9 procenta na 63 procent. U vajec je soběstačnost 82,2 procenta, zatímco v roce 1998 byla 110,1 procenta, dodali statistici.

Výběr článků

Načítám