Hlavní obsah

Čepované pivo zdražilo v průměru na 58 korun

Cena točeného dvanáctistupňového piva v hospodách, restauracích a barech byla v polovině ledna o deset procent meziročně vyšší. Jen mezi prosincem a lednem pivo podražilo v průměru o čtyři procenta, tedy o víc než dvě koruny. Vyplynulo to z analýzy společnosti Dotykačka, která sleduje data z pokladních systémů.

Foto: Petr Horník, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zákazníci za půllitr piva v půlce ledna platili průměrně 57,80 koruny. V městských restauracích je průměr 69,20 koruny, zatímco na vesnicích 49,10 Kč.

Více než třetina podniků od začátku roku ceny piva neměnila, pětina z nich naopak zdražila výrazněji, o šest i více korun.

Letos v lednu se změnila sazba daně z přidané hodnoty u točeného piva v restauracích z deseti na 21 procent. Stejně sazba rostla u nealkoholických nápojů. Domácí limonády podle analýzy za rok zdražily v podnicích v průměru o dvanáct procent a káva v průměru o osm. Některé podniky upravovaly ceny s předstihem a nečekaly na přelom roku.

Hospody a kavárny zdražují. Pivo v Praze i nad 70 korun

Ekonomika

„U piva řada podniků nepřenesla zvýšení DPH na zákazníka v plné výši. Předpokládám, že další zdražení ještě přijde,“ prohlásil restauratér Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků.

Hospodští především v menších městech a na venkově se nicméně zdražovat obávají, aby jim nepřestali chodit lidi a nepopíjeli raději lahvové pivo doma s přáteli. Již tak řada hospod skončila a další balancují na hraně přežití.

Meziroční zdražení v gastronomii celkově v lednu dosáhlo 7,6 procenta, v prosinci činilo 5,9 procenta. Ceny jídel, jako jsou guláš nebo svíčková, podle analytika Dotykačky Vladimíra Sirotka rostly jen mírně, zhruba o tři procenta.

Těžké časy pro bary

Ještě loni na jaře si podnikatelé nadšeně mnuli ruce. Tržby úvodních měsíců byly nad očekávání vysoké a slibovaly silný nájezd letní sezony. Pak ale přišly propady, v létě se zázrak nekonal a v závěru roku taky ne.

Podle Kastnera bylo po představení vládního úsporného balíčku koncem jara znát, že lidé začali šetřit. Tržby v gastronomii loni v průměru stouply o tři procenta, o šest procent se ale zvedly ceny, především kvůli zdražení energií a surovin. Reálně tedy tržby naopak o tři procenta poklesly.

Velké rozdíly jsou mezi regiony. Zatímco Praha a Jihomoravský kraj díky Brnu si i po odečtení inflace mírně polepšily, tak v Karlovarském, Pardubickém a Moravskoslezském kraji celkové tržby podniků o několik procent klesly.

Anketa

Chodíte do hospody na pivo?
Pravidelně
9,1 %
Občas
22,8 %
Jen výjimečně
26 %
Ne
42,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3018 čtenářů.

Zásadní propady zažívají podniky orientované na noční život. Tržby klubů a diskoték se loni meziročně propadly o třináct procent.

„Zpočátku jsme odhadovali, že jde pouze o dočasný efekt pandemie. Celoroční čísla však naznačují, že jde o dlouhodobý trend,“ dodal ředitel Dotykačky Petr Menclík.

„Zákazníci se zkrátka přeorientovali na jiné koncepty a svůj čas teď tráví jinak než dřív. Mnohem častěji zajdou na drink už v odpoledních hodinách do kavárny, než aby někam vyráželi v nočních hodinách. Navíc se obecně pije méně alkoholu než dřív,“ uzavřel Menclík.

Ceny potravin? Hlavně že zase nezdražily. Vláda je se změnou DPH spokojená

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám