Hlavní obsah

Ceny ropy sestoupily nejníže od února

Ceny ropy v pátek na světových trzích sestoupily nejníže od února, za jejich poklesem stojí hlavně obavy kolem vývoje poptávky. Severomořská ropa Brent krátce před 13:00 SELČ vykazovala pokles o 0,7 procenta a dostala se pod 81 dolarů za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ztrácela téměř 0,8 procenta a pohybovala se mírně nad 76 dolary za barel.

Článek

Na trhu panují obavy, že americká centrální banka (Fed) by kvůli nedostatečnému poklesu inflace ve Spojených státech mohla ponechat úrokové sazby delší dobu na vysokých úrovních. To by mohlo mít negativní vliv na hospodářský růst i na poptávku po palivech. Spojené státy jsou největší ekonomikou a největším spotřebitelem ropy na světě.

„Možnost delšího setrvání úrokových sazeb na vysokých úrovních vytváří tento týden značný tlak na pokles cen ropy,“ uvedla podle agentury Reuters analytička Priyanka Sachdevaová ze společnosti Phillip Nova.

Pokles inflace potrvá déle

Ve středu zveřejněný zápis z posledního zasedání Fedu ukázal, že představitelé centrální banky sice nadále věří v návrat inflace k dvouprocentnímu cíli ve střednědobém výhledu, ale předpokládají, že pokles inflace potrvá déle, než se očekávalo. Někteří činitelé Fedu podle zápisu dokonce signalizovali, že jsou v případě potřeby ochotni úroky ještě zvýšit.

„Makroekonomický vývoj neposkytuje cenám ropy výraznější podporu,“ uvedl analytik Tamas Varga ze společnosti PVM.

Investoři nyní čekají na zasedání skupiny OPEC+, kterou tvoří Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci v čele s Ruskem. OPEC+ již delší dobu omezuje dodávky ropy na trh, snaží se tak podporovat cenu suroviny a bránit převisu nabídky nad poptávkou. Skupina v pátek oznámila, že termín zasedání posunula o jeden den, a to na neděli 2. června.

Benzín i nafta na pumpách ještě zlevní

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám