Hlavní obsah

Ceny ropy jdou dolů, protože Izrael neútočil na íránské rafinérie

Ceny ropy se v pondělí výrazně snižují, protože terčem izraelské odvety za íránský raketový útok se nestala ropná zařízení. Severomořská ropa Brent kolem 5:30 SEČ vykazovala pokles o téměř 4,6 procenta a pohybovala se nedaleko 72,6 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ztrácela zhruba 4,7 procenta a nacházela se blízko 68,4 dolaru za barel.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Izraelské stíhačky v sobotu nad ránem zaútočily na továrny na výrobu raket a další vojenské objekty v Íránu. Izraelský úder byl odvetou za íránský raketový útok ze začátku října.

Minulý týden se ceny ropy zvýšily o zhruba čtyři procenta, k růstu přispěla nejistota ohledně rozsahu izraelské odvety vůči Íránu. Investoři se obávali, že Izrael by mohl zaútočit na íránská ropná zařízení, což by mohlo narušit dodávky ropy na trh.

Podle agentury Bloomberg byla izraelská odveta omezenější, než mnozí očekávali. Íránská média uvedla, že íránský ropný průmysl pokračuje v běžném provozu.

„Omezenější povaha (izraelských) úderů, včetně vyhnutí se ropné infrastruktuře, zvýšila naděje na deeskalaci, což vedlo k poklesu rizikové přirážky o několik dolarů za barel,“ uvedl analytik Saul Kavonic ze společnosti MST Marquee. „Trh bude pozorně sledovat, zda se potvrdí, že Írán nepřikročí k odvetnému útoku, který by mohl vést k opětovnému nárůstu rizikové přirážky,“ dodal.

Analytik Vivek Dhar z firmy Commonwealth Bank of Australia předpověděl, že pozornost trhu se nyní zaměří na rozhovory o příměří mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás v Pásmu Gazy. Zároveň vyjádřil pochybnosti ohledně toho, že Izrael je na cestě k dosažení trvalého příměří s Hamásem a libanonským teroristickým hnutím Hizballáh.

Ceny ropy v dolarech za barel:

BURZATYPKONTRAKTAKTUÁLNÍ CENAPŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICEBrentprosinec72,5776,05
New York - NYMEXWTIprosinec68,4171,78

Izrael provedl odvetný útok na Írán, Teheránem otřásly výbuchy

Blízký a Střední východ
Související témata:

Výběr článků

Načítám