Hlavní obsah

Ceny plynu vyletěly na letošní maximum

Aktualizováno

Růst z minulého týdne pokračuje. Cena plynu na burze v Nizozemsku, jež je pro evropský trh určující, se v pondělí po poledni vyšplhala nad 41 eur za megawatthodinu (MWh), což je nové letošní maximum. Za zdražováním komodity stojí podle analytiků pokračující obavy ohledně přerušení tranzitu ruského plynu přes území Ukrajiny.

Článek

V pondělí po 12:00 SELČ se obchodovala jedna MWh plynu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Rotterdamu s kontraktem na dodání v září za 41,4 eura (1 040 Kč), což představovalo oproti pátku nárůst přibližně o 2,5 procenta.

Pokračuje tak trend zdražování z posledních dnů. Ještě před týdnem, tedy 5. srpna, byla cena jen 35,5 eura za MWh.

Cenu ženou nahoru od minulého týdne obavy trhu z ukrajinského tažení v ruské Kurské oblasti. Boje totiž probíhaly poblíž města Sudža, kde je poslední funkční tranzitní bod pro vývoz ruského plynu do Evropy přes Ukrajinu.

„Domníváme se, že riziko vojenských operací v Sudži je i nadále podpůrným faktorem (pro růst cen),“ sdělil agentuře Reuters analytik trhu s plynem Tomasz Marcin Kowalski ze společnosti LSEG.

Evropské zásobníky plné

Ruská plynárenská společnost Gazprom sdělila, že v pondělí pošle přes Ukrajinu dál do Evropy 39,6 milionu metrů krychlových zemního plynu proti nedělnímu objemu 39,3 milionu metrů krychlových.

Na letošní minimum cena kontraktu na plyn v TTF sestoupila 23. února, kdy se dostala těsně nad 24 eur za MWh. Aktuálně se tedy pohybuje o více než 70 procent výše. Od 26. července potom ceny zemního plynu v Evropě stouply přibližně o 23 procent. Vedle rusko-ukrajinské války se na jejich růstu projevilo také zvýšené napětí na Blízkém východě.

Navzdory těmto faktorům jsou evropské zásobníky plynu podle odborníků dostatečně plné. V současnosti jsou zaplněny z více než 86 procent a blíží se cílové hodnotě. K 1. listopadu by měly být naplněny na 90 procent.

Plyn zdražil na letošní maximum, hrozí dopad do cen pro domácnosti

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám