Hlavní obsah

Ceny letenek mnohdy klesly, ale poplatky k nim mohou být vyšší

Na dovolenou v zahraničí se podle České centrály cestovního ruchu letos chystá šedesát procent lidí. Zvyšování cen letenek do oblíbených destinací se povětšinou bát nemusejí. Jejich průměrná cena meziročně klesla zhruba o desetinu. Cestující si ale připlatí za odbavená zavazadla a místenky.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ceny letenek meziročně klesly zhruba o desetinu. Cestující si ale připlatí například za lety do Asie.

Článek

Ceny letenek jsou obecně velmi citlivé na změny v poptávce a v nabídce. Na trasách, kde je silná konkurence, si letenky drží nízké ceny, nebo dokonce zlevňují.

„Průměrná cena zpáteční letenky je letos o deset procent nižší. Destinace jako Chorvatsko a Malta zlevnily o patnáct procent,“ potvrdila Novinkám mluvčí společnosti Pelikán Katarina Šuchterová.

Hitem je Albánie

Největší pokles ceny zaznamenali prodejci tento rok u letenek do Albánie. Společnost Pelikán hlásí nárůst zájmu o tuto destinaci až o 250 procent.

„Je to díky kombinaci pláží, hor, památek, dostupných cen, nových hotelů a investicím do dopravy. Zájmu o Albánii pomohlo otevření přímých letů z Prahy, Brna, Ostravy, Bratislavy i Košic,“ sdělila mluvčí cestovní kanceláře Čedok Kateřina Pavlíková.

Letiště s miliardovým ziskem šetří na zaměstnancích

Ekonomika

Na srpen a září lze momentálně pořídit zpáteční letenku z Prahy do albánské Tirany u společnosti Wizzair od 2500 korun. Z Vídně zhruba o tisícovku levněji. Přitom s dostatečným předstihem se zpáteční letenky z Vídně do Tirany daly pořídit na září jen za pětistovku.

„Novinkou jsou i levnější letenky z Pardubic do Girony nebo z Ostravy do Malagy díky novým linkám společnosti Ryanair. Na rozdíl od minulých let se objevují za cenu okolo dvou tisíc korun i letenky z Prahy na Mallorku. Levně se dá letět i na jih Francie nebo na řecké ostrovy, jako jsou Rhodos a Skiathos,“ řekl Novinkám zakladatel společnosti Honzovy letenky Jan Pavelka.

Co se týče Evropy, vysoké ceny se díky malé konkurenci drží třeba u letů na Sardinii.

„Ceny letenek mimo Evropu někde doznaly dokonce poklesu díky nové konkurenci, jako třeba na trasách do USA,“ doplnil ředitel společnosti Letuška.cz Josef Trejbal.

Naopak u destinací, které jsou doménou jednoho dopravce, je nutné počítat se zdražením. Letos jsou to především letenky do Asie.

Zavazadla stojí i více než letenka

Dodatečné služby, jako jsou zavazadla, výběr míst nebo přednostní nástup ale neustále zdražují. „U většiny nízkonákladových aerolinek je příjem z jejich prodeje prakticky stejný, někdy i vyšší než příjem z prodeje letenek,“ podotkl Pavelka.

Pokud by někdo chtěl na přelomu srpna a září z Prahy na Mallorcu, zaplatí za zpáteční letenku u Ryanairu od 2600 korun. Za desetikilové zavazadlo si ovšem připlatí 850 korun, za dvacetikilové 600 korun.

U levnější letů tak může být poplatek za zavazadlo často dražší, než je cena samotné letenky. Pokud zavazadla dokoupíte později, mohou být zpoplatněna i dvojnásobnou sazbou. Za vámi vybraná sedadla dáte u tohoto letu alespoň 500 korun. U zaoceánských letů se ale může jednat i o tisíce.

„Na dálkových trasách se na podzim dá očekávat přibližně desetiprocentní zvýšení cen. Letos také pravděpodobně porostou ceny v prémiových cestovních třídách,“ dodal Trejbal.

Lufthansa zdraží letenky, promítne do nich ekologický poplatek

Ekonomika
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám