Hlavní obsah

Ceny džusu dolů nepůjdou, pomerančovníky kosí žlutý drak

Ceny pomerančového džusu se koncem května na světovém trhu vyšplhaly na rekordní ceny. Příčinou toho jsou především problémy, s nimiž se potýkají dva největší světoví producenti. Na cenách to dlouhodobě pociťují i zákazníci českých supermarketů. Navíc to vypadá, že bude krize trvat přinejmenším několik let. Řešením by mohla být alternativní výroba džusu z mandarinek.

Foto: Profimedia.cz

Plody napadeného stromu zůstávají zelené a jejich chuť zhořkne. Později umírá celý strom.

Článek

Zatímco přesně před rokem stál v supermarketu Billa stoprocentní pomerančový džus Relax 30 korun, dnes ho tam, ale i v jiných obchodech, koupíte přinejlepším za dvojnásobek.

O 11 až 36 korun méně byste loni v červenci zaplatili i za džus Happy Day rakouského výrobce Rauch. Dnes je v akci v řetězcích Albert a Tesco za 50 korun, běžně pak stojí 75 Kč. Nejvyšší jsou na českých pultech ale ceny džusů značky Pfanner. Za cenu jednoho litru tohoto džusu lze aktuálně pořídit například více než kilo vepřové kýty, anebo tři bochníky chleba. Jeho cena dnes v prodejnách běžně činí 97 korun za litr.

Pomerančovníky v Brazílii, která produkuje 70 procent veškerého pomerančového džusu na světovém trhu, totiž trpí nevyléčitelnou nemocí, které se někdy přezdívá žlutý drak. Stromy jsou navíc vystaveny velkému tepelnému stresu a suchu.

Ze nedávné zprávy společnosti Fundecitrus vyplývá, že Brazílie má v sezoně 2024 až 2025 vyprodukovat téměř devět a půl milionu tun pomerančů. To je skoro o čtvrtinu méně než v loňském roce, kdy úroda také nebyla dobrá.

„Obnovení normálních stavů zásob v Brazílii bude vyžadovat několik po sobě jdoucích dobrých sklizní. Čtyřicet procent brazilských plantáží je zasaženo nemocí a riziko dalšího rozšíření je spolu s nestálými klimatickými podmínkami vysoké. Pravděpodobnost, že sklizeň bude lepší, je tudíž nízká,“ řekl stanici CNBC prezident Mezinárodní asociace ovocných a zeleninových šťáv Kees Cools.

„V důsledku toho se dá čekat, že vysoké ceny budou přetrvávat,“ dodal.

Dánsko jako první zdaní emise farmářů

Ekonomika

Žlutý drak z Číny

Zelenání citrusů je nevyléčitelná nemoc pocházející z Číny. Jejím původcem jsou bakterie z rodu Liberibacter. Stromy napadené těmito bakteriemi místo oranžových pomerančů plodí jen nezralé citrusy se zelenou barvou, které jsou navíc hořké. Stromy později umírají. Tato nemoc už zdevastovala citrusový průmysl v různých částech světa.

Zasažen je i druhý největší světový producent, kterým je americká Florida. Tam podle amerického ministerstva zemědělství kvůli zelenání citrusů a přírodním katastrofám klesla produkce od roku 2004 o více než 90 procent.

Podle Coolse by jedním z dlouhodobých řešení a alternativou mohla být výroba džusu z mandarinek, jak uvedl pro britský deník The Guardian. Jejich stromy jsou odolnější vůči klimatickým změnám v pěstitelských oblastech.

Touto cestou se již vydalo Japonsko, které dosud asi 90 procent pomerančového džusu dováželo právě z Brazílie. Země přišla s jednoduchým řešením. Oblíbený nápoj chce vyrábět doma, z místní odrůdy mandarinek mikam, a dovážet případně cenově stabilnější a odolnější mandarinky. Japonsko tak oživilo svou značku Nokyo Kajitsu, jež používá na výrobu džusu právě lokální odrůdu mikam, uvedl list Japan Today.

Za kůrovcové kalamity může měnící se klima a způsob vysázení smrků, vysvětluje expert

Věda a školy

Výběr článků

Načítám