Hlavní obsah

Ceny benzínu letí dolů, za týden o 70 haléřů

Aktualizováno

Motoristé mají důvod se radovat, pohonné hmoty totiž pokračují ve zlevňování a jsou ve srovnání se stejným obdobím v posledních dvou letech o dost levnější. Ve středu se podle společnosti CCS, která ceny v Česku monitoruje, prodával Natural 95 v průměru za rovných 36 korun, což je v porovnání s předchozím týdnem o 70 haléřů méně. Nafta se prodává v průměru za 34,25 Kč. V září 2022 stála nafta o deset korun více. Pokles cen bude pokračovat.

Článek

„Do konce září by měly ceny klesat až o padesát haléřů týdně u benzínu i nafty,“ řekl Novinkám hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Benzín by tak brzy mohl stát pod 35 korun.

Důvodem pro zlevnění je podle něj zejména cena ropy, která se na světových trzích pohybuje kolem sedmdesáti dolarů za barel.

Nejlevnější široko daleko. Tankovat se teď jezdí do Česka

Ekonomika

„Ropa je tak na cenové úrovni z konce roku 2021. K tomu posiluje koruna vůči americkému dolaru, kdy se kurz pohybuje kolem 22,70 Kč. Ještě na začátku srpna to bylo kolem 23,50 Kč. A tyto úrovně pořád nejsou u čerpacích stanic zaceněny,“ doplnil.

Analytik společnosti Purple Tradnig Petr Lajsek poznamenal, že za týden průměrná cena benzínu spadla o 71 haléřů, u nafty pak klesla o 60 haléřů.

„Benzín je tak nejlevnější od prvních dnů v tomto roce a nafta dokonce od začátku srpna 2023,“ sdělil Novinkám.

Ropa na ročních minimech

Za příznivým vývojem cen pohonných hmot stojí i podle něj propad cen ropy, kdy si severomořská ropa Brent opět sáhla na roční minima.

„Za pádem cen ropy stále stojí obavy o světovou poptávku. Zejména ekonomické zprávy z Číny nevěstí ohledně tamní poptávky nic dobrého,“ prohlásil.

Foto: Novinky

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR k 11. září 2024 (v Kč/l):

Ropný kartel OPEC sice o dva měsíce odsunul plánované rozšíření těžby, to však cenám ropy neposkytlo příliš dlouhou podporu. Americká banka Morgan Stanley pro poslední čtvrtletí snížila očekávanou cenu u brentu z 80 na 75 dolarů.

„Komoditní gigant Trafigura pak dokonce očekává, že se barel brentu bude ve zbytku roku pohybovat v pásmu 60 až 70 dolarů,“ dodal.

„Pozitivní vývoj bude následovat pravděpodobně do konce září, kdy by se průměrná cena nafty měla podívat pod 34 Kč a u benzínu může velmi brzy atakovat úrovně kolem 35,50 Kč za litr,“ vypočítal.

Očekává ale krátkodobý růst cen americké ropy West Texas Intermediate. „V USA se totiž zformovala další tropická bouře, která nese jméno Francine. Ta by mohla dokonce přerůst v hurikán. V uplynulých dnech tak docházelo v oblasti Mexického zálivu k evakuaci ropných zařízení a může dojít k omezení produkce,“ uvedl.

Doplnil, že těžba se omezuje i v Libyi. „Dvě vládní frakce spolu soupeří o nadvládu nad centrální bankou a ropným exportem. Ropná produkce země je za normální situace asi 1,3 milionu barelů denně, aktuálně však poklesla na 590 tisíc barelů. Propad může dokonce být i o 1 milion barelů denně, což by znamenalo asi jedno procento světové poptávky,“ prohlásil Lajsek.

Hlavním faktorem jsou ale stále obavy o globální poptávku po ropě a ty jen tak nezmizí. Čína opět oznámila inflaci, která byla jen lehce nad nulou. „Hlavním faktorem navíc bylo nepříznivé počasí, které zvedlo ceny jídla. Domácí poptávka je tak stále utlumená. Čínská průmyslová aktivita navíc klesá již 6 měsíců za sebou. Letošní růst HDP Číny je tak ohrožen, a i její poptávka po ropě výrazně klesá,“ dodal.

Nafta i benzin dál zlevňují

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám