Hlavní obsah

Cena zlata atakuje rekordy, gram byl téměř za devatenáct stovek

Cena zlata se ocitla na rekordu, ve středu ráno se dostala nad 2482 dolarů, tedy asi 57 670 koruny za troyskou unci. Ta má 31,1 gramu. Gram tak stál téměř 1855 korun. K růstu přispívá očekávání, že americká centrální banka (Fed) začne snižovat úrokové sazby. Vliv má ale i geopolitické napětí a vývoj před prezidentskými volbami v USA.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Článek

„Události z posledních dnů byly pro zlato jako potřebný adrenalin. Svou pověst bezpečného přístavu potvrdilo po neúspěšném atentátu na dost možná budoucího prezidenta USA Donalda Trumpa,“ řekl analytik Purple Trading Petr Lajsek.

Asi nejvýraznější vliv na ceny zlata má však podle něj výhled na první letošní snížení úrokových sazeb v USA.

Ministerstva se zbavují čínské techniky. Nepoužívají ani mobily Huawei

Internet a PC

Analytici očekávají, že Fed v září sníží základní úrok nejméně o 0,25 procentního bodu. Základní úrok je nyní v USA v pásmu 5,25 až 5,50 procenta, což je nejvíce od roku 2001. Když klesají základní sazby, zvyšuje se atraktivita zlata, které samo o sobě žádný výnos nepřináší, funguje ale jako uchovatel hodnoty.

Krátce před devátou hodinou SELČ se už zlato k okamžitému dodání prodávalo za 2468 dolaru za unci a pohybovalo se zhruba na úrovni z konce předchozího dne. Nejbližší termínový kontrakt na zlato se pohyboval kolem 2470 dolarů za unci.

Cena stříbra k okamžitému dodání mezitím nepatrně klesá, pohybovala se pod 30,90 dolaru za unci. Platina byla mírně levnější a prodávala se zhruba za 1003 dolarů za unci.

„To je poslední kapka.“ Musk přesune sídla SpaceX a sítě X do Texasu, nelíbí se mu kalifornský zákon

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám