Hlavní obsah

Cena plynu na burze se dostala na letošní maximum

Cena plynu na evropské burze v posledních dnech přesáhla hranici 40 eur za megawatthodinu (1011 Kč) a v pátek se dokonce dostala na nejvyšší úroveň v tomto roce. Poptávka po komoditě sice zůstává nízká a zásobníky jsou plné, cenu ale ženou nahoru geopolitická rizika a neplánované výpadky v produkci v Norsku.

Článek

Kolem páteční 15:00 SELČ stála ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku jedna MWh plynu s kontraktem na dodání v příštím měsíci 43 eur (1086 Kč), což značilo dvouprocentní nárůst oproti předchozímu dni.

Jedná se tak o nejvyšší hodnotu od začátku prosince loňského roku, upozornil server Financial Times s tím, že cena roste i přesto, že zásobníky plynu v EU jsou téměř plné.

Podle analytiků však obchodníky znervózněly odstávky v některých tocích plynu z Norska, které je největším dodavatelem zemního plynu do Evropy.

Agentura Bloomberg začátkem týdne informovala, že v úterý přerušila výrobu na jedné z platforem v Severním moři společnost Equinor po tom, co tam detekovala kouř. Největší evropský dodavatel plynu ale uvedl, že jeho celkové dodávky tím nebudou ovlivněny.

Roli v nárůstu ceny na burze pak stále sehrávají i geopolitická rizika spojená s konfliktem na Blízkém východě.

Navíc se blíží zima a podle některých meteorologů by letos mohla být chladnější než loni, protože do Evropy dorazí jev La Niña, který je chladnějším protějškem El Ňiňa. To by zvýšilo poptávku po palivu používaném k vytápění, dodal Bloomberg.

Ceny energií zamrzly, odborníci radí fixovat

Ekonomika

Výběr článků

Načítám