Hlavní obsah

Plyn skokově zdražil. Ukrajinci v Rusku bojují u posledního funkčního místa, kudy teče do Evropy

Sudža
Aktualizováno

Cena plynu pro evropský trh kvůli bojům blízko tranzitního bodu důležitého pro ruský plyn vzrostla na téměř 39 eur za MWh, nejvýše v letošním roce. Mohou za to obavy z přerušení dodávek kvůli rusko-ukrajinským bojům v blízkosti tranzitního bodu důležitého pro ruský plyn, uvedl server tradingeconomics.com.

Foto: X/Nexta

Plynoměrná stanice v ruské Sudže, kde momentálně bojují ukrajinské jednotky. Ilustrační foto

Článek

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v září ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku stoupla o 5,7 procenta na 38,75 eura za MWh. Cena v TTF je pro evropský trh s plynem určující.

Ukrajinské jednotky překročily v úterý v noci ruské hranice a obsadily několik vesnic, podle ruských bloggerů zaujímají strategické pozice kolem města Sudža. Objevily se také zprávy, že Ukrajinci již kontrolují měřicí stanici Sudža, přes niž proudí ruský plyn do Evropy.

Teče přes ni až 42 milionů metrů krychlových plynu denně. Je to poslední funkční tranzitní bod pro vývoz ruského plynu do Evropy přes Ukrajinu.

„Ruské kanály Z hlásí, že AFU (Ozbrojené síly Ukrajiny) převzaly kontrolu nad měřicí stanicí plynu Sudža v Kurské oblasti Tato stanice je důležitým hraničním zařízením pro přepravu ruského plynu do Evropy,“ napsal web Nexta s tím, že informace dosud nebyla potvrzena žádným oficiálním zdrojem.

Ukrajinský provozovatel přenosové soustavy zemního plynu agentuře Reuters řekl, že ruský zemní plyn pokračuje v normálním tranzitu přes Ukrajinu do Evropy, navzdory zprávám o střetech poblíž města Sudža. „Požadavky na objem přepravy byly potvrzeny a fyzický tok plynu je zachován,“ uvedl.

Ukrajinské jednotky překročily ruské hranice. Masivně ostřelují město Sudža, lidé prosí o evakuaci

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám