Článek
„Rozhodně nechci zasahovat do volného tržního prostředí, ale přijde mi minimálně nemorální, aby v době, kdy naše obyvatele trápí zdražování potravin a domácnosti si utahují opasky, supermarkety takto zvyšovaly své obchodní přirážky. Současnou situaci by nikdo neměl zneužívat k neúměrnému navyšování zisku,“ řekl Nekula s tím, že chce vědět, kdy podniky plánují snížit cenu na rozumnou výši.
V září 18, v prosinci 32 korun
Ministerstvo se ve své zprávě o prudkém zdražení cukru opírá o data Českého statistického úřadu (ČSÚ). Zatímco mezi loňským zářím a prosincem vzrostly ceny výrobců o 6,7 Kč za kilogram, tak v obchodech během stejného období až o 14 Kč za kilogram. V září stál cukr v průměru 18,21 Kč, v prosinci už 32,23 Kč.
MZe nicméně připustilo, že zvyšování marží není jediným důvodem pro zdražení ve zmíněném období. „Důvodem je, že se do prodeje dostal cukr z nové sklizně, u kterého se projevily zvýšené náklady výrobců za dražší energie a hnojiva, ale také nepřiměřené obchodní přirážky obchodníků,“ uvedl resort.
Meziroční míra inflace v Česku dosáhla v prosinci 15,8 procenta, což bylo o 0,4 procentního bodu méně než v listopadu. Největší vliv na růstu cenové hladiny měly, stejně jako v předchozích měsících, potraviny, přičemž právě cukr v prosinci meziročně zdražil o 98,9 procenta, ukázala data ČSÚ.