Hlavní obsah

Celoroční cestovní pojištění může při opakovaných cestách vyjít levněji než jednorázové

Pokud často cestujete do zahraničí, cestovní pojištění se vám prodraží. Úspory v tomto směru může nabídnout celoroční pojištění, zvláště tehdy, pokud si ho vezmete k jinému typu pojistek. Třeba k životnímu pojištění nebo pojištění domácnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Článek

Zkušenosti s tím má například David Novotný z Prahy. „Do zahraničí vyjíždím tak třikrát ročně, většinou po Evropě. Jednou na delší dovolenou a dvakrát na prodloužený víkend. V součtu mě to za rok vyšlo přes tisícovku. Ale když jsem si nedávno zvyšoval limity u pojištění odpovědnosti a majetku, nabídli mi k tomu celoroční cestovní pojištění. Pro celý svět mě to vyšlo asi na 640 korun za rok,“ řekl.

Toto pojištění platí po celý rok pro opakované cesty až do délky šedesáti dnů. „Není v něm sice pojištění odpovědnosti, ale to mám opět s platností pro celý svět dodáno v druhé pojistce,“ dodal.

To, že bývá celoroční pojištění výhodnější, uvádí například ERV Evropská pojišťovna. Za jednorázové cestovní pojištění na týdenní dovolenou v Evropě zde čtyřčlenná rodina zaplatí většinou více než tisíc korun. „Pro lidi, kteří do zahraničí cestují vícekrát během jednoho roku, se ale výrazně více vyplatí celoroční pojištění, jehož cena pro čtyřčlennou rodinu začíná na necelých dvou tisících,“ řekl mluvčí pojišťovny Vlastimil Divoký.

Cesty vlakem zdraží

Ekonomika

Celoroční pobyty jsou dražší

Při výběru celoročního cestovního pojištění je přitom nutné brát v potaz, zda si ho člověk sjednává pouze pro občasné výlety, nebo zda bude cestovat celý rok v kuse. Například u Allianz pojišťovny stojí základní pojištění pro neomezený počet výjezdů v rámci Evropy trvajících až 60 dnů 1888 korun. U nepřetržitého celoročního pobytu už to je ale 4721 korun.

U Pojišťovny VZP pak stojí opakované výjezdy po Evropě, kdy není jedna cesta delší než 90 dní, od 1616 korun, pro celoroční cestu od 4618 korun.

Pozor by si měl člověk také dát na to, co dané celoroční pojištění obsahuje. Například u již zmíněné ERV pojišťovny stojí základní celoroční pojištění včetně běžných sportů, ale bez těch zimních pro dospělého člověka 990 korun, pro studenta do 25 let 495 korun. Se zimními sporty je to 1480, respektive 985 korun.

Jinde naopak už mají zimní sporty zahrnuty. Byť třeba jen v základní variantě. „Celoroční cestovní pojištění včetně základních sportů pro opakované cesty v Evropě můžete sjednat již od 674 Kč. Nicméně klientům, kteří plánují lyžovat, bychom doporučili sjednat balíček Standard s vyšším limitem pojistného plnění, který obsahuje i pojištění odpovědnosti,“ řekla Renata Čapková z České podnikatelské pojišťovny.

Občas přitom nabízejí pojišťovny cestovní pojištění k jiným produktům nebo jej jiné produkty mohou zvýhodnit. Například KB Pojišťovna poskytuje celoroční cestovní pojištění prostřednictvím produktu Extra služba Cestování k účtu u Komerční banky. „Cena začíná na 468 korunách. Pojištění platí pro celý svět a kryje i základní nerizikové sporty včetně lyžování,“ řekla její mluvčí Alena Čurgaliová.

„Nabízíme ho za zvýhodněných cenových podmínek klientům, kteří u nás mají sjednáno dlouhodobé občanské pojištění, jako např. pojištění domácnosti, domu, bytové jednotky, pojištění vozidla, životní pojištění,“ řekl Milan Káňa z Kooperativy.

V základní verzi zde pro jednotlivce stojí pro Evropu ve variantě Klasik v závislosti na nabízených službách mezi 450 a 1070 korunami. Bez zvýhodnění vyjde podle webu na 960 až 1680 korun.

Dálniční známka od ledna znovu zdraží

Ekonomika

Výběr článků

Načítám