Hlavní obsah

Část vltavské vodní elektrárny ve Vraném je mimořádně na suchu

Na Vltavě stála jako úplně první a jako poslední před Prahou má úkol regulovat množství vody přitékající do hlavní města. Přehrada a elektrárna ve Vraném nad Vltavou svou roli plní už od roku 1936. Přesně od té doby jsou tady i dvě původní a plně funkční Kaplanovy turbíny vyrábějící elektrickou energii. Jedna z nich je teď mimořádně na suchu.

Část vodní elektrárny Vrané je dočasně na suchu.Video: Radek Plavecký, Novinky

Článek

Redaktor Novinek dostal jedinečnou příležitost projít si útroby elektrárny, které jsou za běžných okolností zaplavené vodou přiváděnou k lopatkám jedné z turbín zhruba deset metrů pod hladinou. Turbína je teď zcela mimořádně odstavená. Po 88 letech se mění původní rychlouzávěr, který zastavuje přítok k lopatkám.

„Ukázalo se, že je rychlouzávěr v havarijním stavu a je potřeba ho vyměnit za nový,“ řekl vedoucí provozu vodní elektrárny Vrané nad Vltavou Michal Kudrnáč.

Foto: ČEZ

Vyměňovaný rychlouzávěr vodních cest do elektrárny.

Rychlouzávěr není žádný drobek. Musí v případě nouze udržet vodu z Vltavy. Je to vlastně obrovská ocelová mohutná deska vážící 50 tun o rozměrech 6 krát 12 metrů. Ta je za normálních okolností těsně pod hladinou, v hloubi pod ní teče voda k turbíně. Při havárii nebo za mimořádné situace se musí deska spustit a ucpat přítok k turbíně. Za dobu existence elektrárny to nebylo potřeba.

„Ale samozřejmě se uzávěr musí pravidelně testovat, takže se jednou za měsíc provádí bezpečnostní zkoušky, zda je funkční. Takto těžký je proto, aby vahou klesl tam, kam má, a všechno pořádně utěsnil. Uzavřít přívod trvá dvacet vteřin,“ popisoval Michal Kudrnáč.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Zařízení vodní elektrárny ve Vraném nad Vltavou

Odstávka kvůli výměně uzávěru potrvá do října a využívá se k údržbě i dalších součástí soustrojí. Turbína je tak mimo provoz a elektřinu vyrábí ta druhá.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Vodní elektrárna ve Vraném nad Vltavou.

Ačkoli hlavní funkcí přehrady ve Vraném je vyrovnávat hladinu vody tekoucí do Prahy, ani kapka neproteče marně a voda se využije pro výrobu energie. „Minimálně jedna z turbín je v provozu neustále, byla by škoda vodu nevyužít,“ uvedl mluvčí energetické společnosti ČEZ Martin Schreier. Vltava v Praze a dál nesmí zůstat na suchu, takže přes elektrárnu musí nejméně 40 kubických metrů za vteřinu protékat trvale.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

V elektrárně ve Vraném vyrábějí elektřinu dvě Kaplanovy turbíny.

Výběr článků

Načítám