Hlavní obsah

Část provozů ostravské Liberty chtějí dva zájemci

Ostrava

Insolvenční správce společnosti Liberty Ostrava, která je od června v úpadku a nemá ani na mzdy, jedná se dvěma zájemci o části provozů. Konkrétně mají zájem o provoz rourovny a válcovny plochých výrobků, tedy závody 15 a 16. Zajištění financování pro provoz těchto závodů by mohlo udržet asi 1500 až 1700 pracovních míst.

Foto: Pavel Karban

Už téměř dva měsíce proudí hlavní branou huti Liberty Ostrava jen miminum lidí. Podnik nejede a odboráři se začínají bouřit.

Článek

„Aktuálně je klíčové, abychom získali tollingové a úvěrové financování pro zachování druhovýroby, o kterém v těchto dnech intenzivně jednáme se dvěma vážnými zájemci. Díky tollingu bude Liberty schopna zachovat rourovnu a válcovny, zhruba 1500 až 1700 zaměstnanců v těchto závodech a dalších v obslužných provozech, ale bude i schopna získat prostředky na jejich výplaty a zachovat hodnotu těchto částí podniku. To je velmi důležité pro majetkovou podstatu a uspokojení věřitelů,“ vysvětlil insolvenční správce Šimon Peták.

Ostravský krajský soud v pátek rozhodl, že vedení zadlužené Liberty Ostrava nesmí nakládat s velkou částí svého majetku. Rozhodnutím soudu na insolvenčního správce přešlo dispoziční právo řešit právě provoz zmíněné rourovny a válcovny plochých výrobků.

Představenstvo huti může ale stále rozhodovat o dalších částech závodu, kde chce do půl roku propustit až 2600 zaměstnanců. Insolvenční správce má za cíl zvrátit směřování vedení huti, která se snaží podnik znehodnotit a rozložit. Insolvenční správce se snaží také zabránit ztrátě většiny pracovních míst.

Soud zakázal zkrachovalé Liberty Ostrava nakládat s podstatnou částí majetku

Ekonomika

Kontrola uzavřených smluv

Podle Petáka má představenstvo i nadále právo nakládat například se závodem číslo 14. Huť chce v tomto případě spolupracovat s polskou firmou Donquixote, která se zaštituje společností Qarmet.

„Výkonný ředitel Qarmet, kterého jsem napřímo oslovil, důrazně uvedl, že Donquixote není její dceřinou společností a Qarmet nemá s Donquixote žádný vztah. Qarmet ani neví o jakýchkoli dohodách a jednáních mezi Donquixote a Liberty Ostrava,“ upozornil insolvenční správce, který už v minulosti avizoval, že chce uzavřené smlouvy posoudit a zkontrolovat ve spolupráci s odbornými poradci.

Liberty Ostrava už začala odstavovat koksovnu, většina provozů stojí od loňského prosince, kdy jí zastavila dodávky energií společnost Tameh Czech. Většina zaměstnanců je od té doby doma.

Slezská huť patří od roku 2019 Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty. Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl.

Stát přispěje novým zaměstnavatelům na mzdy propuštěných pracovníků Liberty

Domácí

Výběr článků

Načítám