Článek
„Z celkového množství 300 kg polského hovězího masa, směřovalo 112 kg do Prahy, kde se podařilo 56 kg zajistit ve skladu a nedostalo se tak k zákazníkům. Zbylých 56 kg masa bylo distribuováno do několika pražských restaurací. Dle šetření na místě bylo již maso spotřebováno,“ uvedla Státní veterinární správa na svém webu.
Ze zásilky masa byly odebrány vzorky, které budou podrobeny testům ohledně zdravotní závadnosti, část výsledků by měla být známá v úterý, část nejdříve ve čtvrtek.
Maso snědli zřejmě nejen zákazníci v Praze. „Dvacet kilogramů polského hovězího masa, které směřovalo k příjemci do Varnsdorfu v Ústeckém kraji, bylo prodáno v provozovně příjemce (řeznictví) konečným spotřebitelům a v současné době se na místě nenalézá žádné maso z této zásilky,“ uvedli veterináři.
Prodány byly také dvě várky masa (40 a 21 kg), které se dostaly do Kostelce nad Labem. „Byly prodány příjemcem zásilky, který zde provozuje řeznictví, konečným spotřebitelům,” konstatovala veterinární správa.
Přes 100 kilo masa směřovalo také do Nového Bydžova na Královéhradecku, tam však již o problému věděli a zásilku vrátili ještě před tím, než byla oznámena systémem rychlého varování RASFF.
Jezte radši české maso, vyzývá Toman
Na konci ledna publikovala polská televize TVN24 reportáž poukazující na to, že na polských jatkách končí z různých důvodů i uhynulé či těžce nemocné krávy. Odtud pak maso jako nezávadné putuje rovnou na pulty obchodů a k zákazníkům.
Maso z podezřelých jatek putovalo i do zahraničí, dostalo se i do České republiky. Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) Česko zvažuje zákaz dovozu hovězího masa z Polska.
Toman má pochybnosti o polském systému veterinární kontroly, české spotřebitele vyzval, aby se polskému hovězímu vyhýbali a dali přednost české produkci.