Hlavní obsah

Část obcí doplatí na dětské skupiny miliony, ministerstvo změnilo pravidla u dotace

V nezáviděníhodné situaci se ocitla řada především menších obcí, které požádaly stát o dotace na zřízení dětských skupin. Počítaly s tím, že jim stát v jejich rámci proplatí i daň z přidané hodnoty. Jenže kvůli uzavření výzvy pro příjem žádostí a změně podmínek v té nové se tak nestane. Ministerstvo práce a sociálních věcí se hájí, že peníze dostane dvakrát více obcí, než se původně předpokládalo.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

V rámci výzvy z Národního plánu obnovy stát obcím proplatí například nákup pozemků, výstavbu nebo rekonstrukci budov a zařízení prostor pro děti. Dětské skupiny jsou podobně jako mateřské školy určeny pro starost o předškolní děti v době, kdy jsou jejich rodiče v práci.

Příjem žádostí o dotace se měl původně uzavřít v prosinci, nakonec ale skončil už nyní.

„Obce se připravovaly na to, že daň bude v rámci dotace uznatelným výdajem. Řada z nich totiž má s přípravou dětské skupiny milionové náklady a vzhledem k tomu, jaké bylo znění výzvy, nemá daň zahrnutou v rozpočtu. Navíc je to porušení podmínek, které byly ve výzvě,“ řekla Novinkám výkonná ředitelka Sdružení místních samospráv Jana Přecechtělová.

Bič na korupci a neefektivní veřejné výdaje. V Česku startuje nový srovnávač

Ekonomika

Mezi těmi, jichž se změna podmínek dotkla, jsou například Všestary na Královéhradecku. „Donesly se k nám sice informace, že u žádostí podaných do konce října bude DPH ještě uznatelná a potom už ne,“ konstatoval starosta obce Michal Derner. Všestary tedy byly připravené, že to do té doby žádost zvládnou, ale nakonec říjnový termín nestihly. „Takže do toho DPH sami vložíme,“ dodal starosta.

Nejedná se přitom o nízkou částku, zhruba někde mezi dvěma a půl až třemi miliony korun. Pro obec je to téměř deset procent ročního rozpočtu.

V podobné situaci je i Bohuňov na Svitavsku. Z dotace chtěl čerpat zhruba 25 milionů korun, DPH by se tedy mělo pohybovat kolem pěti milionů.

Byli jsme vstřícní, hájí se ministerstvo

Podle ministerstva práce, které dotace na dětské skupiny poskytuje, bylo proplacení daně z přidané hodnoty vstřícný krok vůči obcím. Ty se totiž podle vrchní ředitelky sekce evropských fondů Martiny Štěpánkové původně do žádostí o dotace nehnaly, takže se výzva třikrát prodlužovala.

Byla původně vypsána loni v březnu a poprvé měla skončit loni v listopadu. Pak se prodloužila do letošního června a nakonec až do prosince.

„Proto jsme obce v podmínkách zvýhodnili s tím, že jim proplatíme i daň z přidané hodnoty. Museli jsme to ale vyjednat s ministerstvem financí, jelikož peníze na ni jdou z rozpočtu,“ řekla. Dotace je z Národního plánu obnovy, kde není DPH uznatelným výdajem.

V průměru má daň činit devatenáct procent z částky vyplácené v dotaci.

Původně přitom podle Štěpánkové bylo na dotace určeno 1,7 miliardy korun, nakonec byly přijaty žádosti za čtyři miliardy. „Vzhledem k nezbytným dalším výdajům ze státního rozpočtu jsme již nebyli schopni dále financovat daň z přidané hodnoty,“ řekla mluvčí ministerstva Kateřina Procházková.

Výzva pak byla ukončena a od října vyhlášená nová s alokací 1,5 miliardy korun. Podmínky se neliší. Až na to, že daň z přidané hodnoty už uznatelná není.

Češi stále nechávají peníze spíš na spořicích účtech, i když jiné produkty jsou ziskovější

Ekonomika

Výběr článků

Načítám