Hlavní obsah

Čas na WC se nepočítá, lidé si ho musí napracovat, rozhodl švýcarský soud

Zaměstnanci jedné hodinářské firmy ve švýcarské obci Boudry si nesmí do pracovní doby započítávat čas strávený na toaletě. Při její návštěvě se musí odhlásit a při návratu za pracovní stůl opět přihlásit, a to i v případě, že jde o „malou potřebu“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Právoplatnost bizarního ustanovení potvrdil minulý týden kantonální soud v Neuchâtelu. Zaměstnavatel tak vyhrál spor s regionálním úřadem inspekce práce, který nařízení předtím zrušil, informovala televizní a rozhlasová stanice RTS.

Hodinářská firma Jean Singer at Cie uplatňovala pravidlo už dříve. Na povrch vše vyplulo v roce 2021, když zdravotnické úřady kontrolovaly dodržování hygienických pravidel v době koronavirové pandemie.

Inspektoři to shledali jako nepřípustné a nařízení zaměstnavateli zatrhli s tím, že přerušení práce, které odpovídá fyziologickým potřebám člověka, nelze považovat za pracovní přestávku ve smyslu zákona. Firma se ale obrátila na soud, kde argumentovala, že jí jde o rovnoprávnost mezi zaměstnanci a že nehodlá tolerovat žádné rozdíly.

Nejasná definice

Nynější verdikt vyvolal rozruch jak mezi zaměstnanci, tak u veřejnosti. Kritici poukazují na zdravotní aspekt nařízení s tím, že nedostatečný příjem tekutin motivovaný snahou omezit močení nebo jakékoli jiné oddalování návštěvy toalety jsou nejen nepříjemné, ale i spojené s tělesnými riziky.

Soudci tyto argumenty nevyslyšeli a rozhodli, že zaměstnavatel se proti právu ničím neprovinil. Konstatovali, že pracovní přestávka „není jasně definována“ a že zákon vysloveně nezakazuje zaměstnavateli započítávat do ní návštěvu toalety.

Soud nicméně připustil, že pravidlo je diskriminační pro ženy, které musí řešit menstruační cyklus. „Tento fyziologický jev vyžaduje dodržování základních hygienických pravidel, a tedy častější návštěvy toalety,“ konstatovala porota. Vyzvala proto zaměstnavatele, aby „přijal opatření k omezení této nerovnosti“.

Na sociálních sítích vyvolal verdikt většinou odmítavé reakce. „Kdybych byl podnikatelem, nezajímalo by mě, kdy zaměstnanci chodí na záchod. Zajímal by mě jen výsledek práce,“ napsal jeden diskutující.

„Jít na toaletu je základní potřeba. Bez ohledu na to, na jak dlouho,“ poznamenal jiný uživatel. „Vsadím se, že šéfové tam na záchod nechodí,“ zavtipkoval si další.

Švýcarská obec uzavře hřbitovní toaletu, protože ji navštěvují páry kvůli sexu

Koktejl

Výběr článků

Načítám