Hlavní obsah

Byznys za stovky miliard. České firmy vzhlížejí k jádru

Francouzi, nebo Jihokorejci. V nejbližších dnech by měla vláda oznámit, zda se vítězem možná bilionového tendru na stavbu až čtyř nových jaderných bloků stane francouzská EDF, nebo korejská KHNP. A také to, kolik bloků se bude stavět. Ať ale zvítězí kdokoli, české firmy se mohou těšit na velký podíl na výstavbě.

Foto: Petr Horník, Právo

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Oba účastníci soutěže slibují zapojení českých firem v objemu asi 65 procent hodnoty zakázky. Experti cenu jednoho bloku odhadují na 250 až 400 miliard korun, někteří i výše.

„Jakákoli nabídka pod 250 miliard korun za blok bez započtení nákladů na financování by byla dobrá,“ řekl Novinkám analytik společnosti ENA Jiří Gavor. Při takové ceně by si české firmy přišly u jednoho bloku na zakázky za více než 160 miliard.

Podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka to pro zapojené firmy bude znamenat získání zákazníka na celou generaci.

„Nemůžeme hovořit o tom, že by do toho byl zapojen celý český průmysl, ale konkrétní firmy z konkrétních odvětví získají dlouhodobou stabilní zakázku, která se může rozšiřovat na další bloky, a mohou mít vystaráno na desítky let dopředu. Nekončí to jen dodáním technologií, je třeba také dělat servis,“ řekl Novinkám Křeček.

Předpokládáme, že se nakonec na podíl českých firem ve výši šedesáti pěti procent s vítězem tendru dostaneme
Josef Perlík, Aliance české energetiky

Závazné smlouvy

Oba uchazeči podepsali s firmami sérii memorand a smluv o smlouvách budoucích, které jsou podle výkonného ředitele Aliance české energetiky Josefa Perlíka důležitější.

„Koncept smluv o smlouvách budoucích je u obou uchazečů podobný. Specifikují exaktně rozsah dodávek a zavazují nabízejícího, aby českého partnera na tento rozsah poptal. V případě, že český partner bude konkurenceschopný, stane se automaticky preferovaným dodavatelem,“ řekl Novinkám Perlík.

EDF jich podle jeho slov podepsala sedm s tuzemskými firmami Škoda JS, ZAT, I&C Energo, Sigma, MICo, Armatury Group a Vítkovice.

„Zároveň se podařilo dohodnout na účasti českého stavebního průmyslu ve stavební části na více než polovině hodnoty. Z šedesáti pěti procent jaderné zakázky, o které český průmysl usiluje, tyto smlouvy o smlouvách budoucích představují asi patnáct až dvacet procent,“ vysvětlil Perlík.

ČEZ sdělil ministerstvu průmyslu jméno doporučeného vítěze bilionového jaderného tendru

Ekonomika

KHNP má podle něj podepsáno 76 memorand, některá z nich závazná. „Navíc se zavázala dodat jednu z klíčových technologií elektrárny, parní turbínu z plzeňské Doosan Škody Power a příslušenství pro turbínu jako tepelné výměníky, kondenzátory a generátor, a to prostřednictvím dalších českých společností,“ doplnil.

Smlouvu o smlouvě budoucí má s KHNP podepsanou Doosan Škodou Power i Sigmou Group. „Předpokládáme, že jednání budou dál probíhat a nakonec se na šedesát pět procent s vítězem tendru dostaneme,“ podotkl Perlík.

Řada firem, například plzeňská Škoda JS, má dohodu o spolupráci s oběma účastníky soutěže.

„Zpracovali jsme pro ně nabídky na různé části týkající se dodání konkrétních zařízení nebo související přímo s výstavbou, například stavebně-montážními či koordinačními pracemi,“ sdělil Novinkám šéf Škody JS František Krček. Objem zakázky pro firmu odhaduje na jednotky miliard korun v závislosti na míře zapojení do projektu.

Podobně s Francouzi i Jihokorejci jedná Sigma Group, jež se má podílet na dodávkách čerpadel v řádu vyšších stovek milionů.

„S KHNP máme podepsanou dohodu o možných dodávkách čerpadel pro sekundární ostrov elektrárny. S EDF pak jednáme o dodávkách čerpadel pro primární i sekundární ostrov a o souvisejícím servisu a zároveň o části pomocných a společných systémů pro celou elektrárnu,“ sdělil generální ředitel firmy Luboš Michlík.

Příbramská společnost ZAT zase nabídne řídicí systémy pro primární i sekundární okruh elektrárny. Celosvětově se podílí na řízení 43 bloků. Podle výkonného ředitele společnosti Iva Tichého by se cena moderního řídicího systému dodaného společností ZAT mohla pohybovat ve stovkách milionů korun.

Šéfové firem se neobávají toho, že by jejich firmy v případě stavby více bloků neměly dostatek zaměstnanců. „Po vyhlášení vítěze tendru se nezačne hned druhý den stavět. Až bude jasné, jaké dodavatelské kapacity budou potřeba, tedy kolik bloků se bude stavět, jsme připraveni na to zareagovat i personálně,“ prohlásil.

„Na dodávku pro další dva bloky jsme kompetenčně, i co se týká počtu pracovníků, plně připraveni,“ ubezpečil Tichý.

Turbína za miliardy

Pokud by se turbína pro jaderný blok vyráběla v Plzni, znamenalo by to podle provozního ředitele Doosan Škody Power Daniela Procházky zakázku za miliardy.

„Hodnota zakázky se odvíjí od toho, zda bychom dodali jen turbínu, nebo celou strojovnu. To by znamenalo, že kromě turbíny bychom dodali také generátor, čerpadla, ohříváky, kondenzátor a další menší technologické celky. Samotná turbína vyjde na nižší stovky milionů eur, kompletní strojovna může cenu více než zdvojnásobit,“ řekl Procházka. Strojovna by tak mohla vyjít i na více než deset miliard.

Smlouvu s vítězem by měla společnost ČEZ podepsat příští rok, stavba prvního bloku v Dukovanech by měla začít v roce 2029. Do zkušebního provozu má být uveden v roce 2036.

EDF: České firmy by zapojením do stavby reaktorů v Evropě vydělaly bilion

Ekonomika

Výběr článků

Načítám