Hlavní obsah

Byty v Česku zdražují rychleji, než se čekalo

Větší zájem o koupi bytů se odráží na jejich cenách. Letos znovu začaly růst silněji, než jak experti odhadovali. Výraznější zdražování je vidět nejen v inzerátech realitních kanceláří, ale také na skutečných prodejních sumách. Jejich průměr napříč Českem byl v prvním čtvrtletí roku nejvýše v historii.

Foto: Profimedia.cz

Bydlení zdražuje napříč Českem. Průměrná cena se blíží ke 100 tisícům korun za metr čtvereční.

Článek

Průměrná cena počítaná z více než šesti tisíc obchodů činila 99 300 korun za metr čtvereční. To znamená, že 70metrový byt by v takovém případě stál bezmála sedm milionů korun. Byty za první tři měsíce letošního roku zdražily o čtyři procenta.

„První kvartál letošního roku byl ve znamení pokračujícího růstu. Po čtyřech čtvrtletích, kdy ceny bytů v Česku spíše klesaly, došlo podruhé v řadě k růstu cen,“ prohlásil Petr Hána, expert na nemovitostní trh z poradenské společnosti Deloitte.

Trh s hypotékami ožil. Využije ji každý třetí kupec bytu

Finance

Firma ve svém pravidelném šetření vychází z údajů v katastru nemovitostí. Její data jsou tak k dispozici s větším odstupem, zahrnují ale i případné slevy, které majitelé při prodejích dávají.

„Momentální situace na realitním trhu potvrzuje, že trend poklesu, který před více než rokem odstartovala vysoká inflace i růst cen energií, zvyšování úrokových sazeb i cen stavebních prací, je definitivně u konce,“ doplnil Hána.

Nejdražším krajským městem je tradičně Praha, kde zmíněný 70metrový byt vyjde v průměru na 8,7 milionu korun. Naopak nejlevněji se dá pořídit v Ústí nad Labem. Tam za něj kupec zaplatí takřka o 6,5 milionu méně.

Podle Hány se dá i v dalším průběhu roku očekávat, že ceny porostou. „Řada zájemců, kteří vyčkávali na lepší podmínky, se rozhodla pro koupi nemovitosti. V souvislosti s pokračujícím snižováním úrokových sazeb očekávám, že vývoj na realitním trhu bude nadále ve znamení vyšší poptávky,“ uvedl.

Nasvědčuje tomu i vývoj nabídkových cen. U nich jsou již známá data za druhý kvartál. Údaje největšího inzertního serveru Sreality ukazují, že celorepublikově stouply v porovnání s koncem loňského roku zhruba o sedm procent.

Varování ČNB

Byty tak zatím zdražují výrazně rychleji, než jak odhadovali mnozí ekonomové nebo například Česká národní banka. Ta ve své predikci počítala s pozvolným růstem cen, který měl za celý letošní rok činit asi pět procent. Meziroční porovnání aktuálního šetření Deloitte ukazuje nárůst asi o 7,7 procenta.

Člen rady ČNB Tomáš Holub už minulý týden v rozhovoru pro deník E15 připustil, že pokud by tempo růstu cen nemovitostí výrazně předčilo očekávání, mohla by centrální banka opět zpřísnit limity pro poskytování hypoték. Konkrétně ty, které poměřují výši zadlužení k příjmům žadatele.

Ne všichni experti se ale domnívají, že překotné zdražování vydrží i ve zbytku roku. Například podle Hendrika Meyera, šéfa realitní skupiny EHS provozující portál Bezrealitky, se postupně ukazuje, že finanční možnosti kupců jsou stále omezené.

„Nejvíce je to vidět u nabídky velkých měst, kde jarní ceny domů a bytů testovaly kupní sílu a zjistily, že bez kroku zpět to zatím nepůjde,“ prohlásil Meyer.

Podle něj tak majitelé začnou být více ochotni ke slevám, na které v první polovině roku prakticky nešlo dosáhnout.

Zdaňme investiční nemovitosti, zvýší to dostupnost bytů, radí experti

Ekonomika

Související články

Výběr článků

Načítám