Hlavní obsah

Burčáku je letos méně, cena se ale nezvedla

Jemné perlení, krásná zlatavá barva s odlesky zelené, oranžové, žluté nebo růžové. Hrozny na burčák začali letos někteří vinaři sklízet už koncem července a prodejní sezona začala 1. srpna. Ceny jsou skoro stejné jako minulý rok, litr nápoje lze pořídit v průměru za 90 korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Správný burčák by měl zaujmout už pouhým okem. Barva by měla být zlatavá nebo mléčná.

Článek

Burčák je tento rok o něco vzácnějším zbožím než loni, a to především v důsledku jarních mrazů, které zničily zhruba třetinu tuzemské úrody hroznů. Přesto by ceny měly být podobné jako minulý rok. Litr bílého burčáku lze momentálně koupit v průměru za 90 korun u vinařů i ve vinárnách.

„Burčák musí podle platné legislativy pocházet pouze z hroznů původem z Česka. Lze ho prodávat jen od srpna do konce listopadu,“ vysvětlil agrární analytik Petr Havel.

Většinou se s prodejem začíná později, letošní rok tomu ale bylo jinak. Především na Moravě někteří vinaři vyšli s burčákem na trh hned první možný den.

„Letos se burčák prodává velmi brzo a jeho kvalita je vysoká. Hrozny jsou skvěle vyzrálé a cukrů je v nich hodně. Také má méně kyselin, takže je lehčí k pití,“ zhodnotil místopředseda Vinařské asociace Jiří Maděrič.

Přes ztrátu třetiny úrody většina vinařů nezdraží

Ekonomika

Kvůli značným ztrátám na úrodě je ale pravděpodobné, že o co dříve prodej začal, o to dříve také skončí. Spousta vinařů ho totiž má jen omezené množství, někteří ho dokonce nenabízejí vůbec.

Někteří pěstitelé burčák rozvážejí do okolních měst a informují o tom veřejnost například pomocí sociálních sítí. Takovým příkladem je třeba vinařství Tomčala z Hustopečí, které rozváží svůj burčák po Brně a okolí v předem ohlášené časy.

Třeba vinice Svaté Kláry v pražské Troji, která je součástí Botanické zahrady hlavního města Prahy, ale bude burčák prodávat jen tento víkend během vinobraní. Dostane se navíc prý jen na ty, kteří si přivstanou.

Anketa

Kupujete si burčák?
Každý rok
73,2 %
Občas
14,9 %
Ne
11,9 %
Celkem hlasovalo 552 čtenářů.

„Nejlepší je burčák kupovat ve specializovaných prodejnách nebo přímo u vinaře, ne dlouho předtím, než ho chcete vypít. Nesmíme zapomenout na správné skladování – neudělat z lahve s burčákem ruční granát,“ dodal Maděrič.

Kromě vináren pak lze burčák pořídit například ve stánkovém prodeji. Ten je sice o něco rizikovější, Státní zemědělská a potravinářská inspekce ale loni odhalila pouze šest nevyhovujících vzorků.

Barva musí být zlatavá

Vždy je třeba dát pozor na to, aby byl nápoj kvalitní. „Rozhodně nesmí páchnout, musí mít ovocné tóny. Barva by měla být zlatavá anebo mléčná, nikdy ne hnědá. Neměl by být cítit po octu ani síře. Poměr mezi cukrem a alkoholem se stále mění. V čase se cukr přetváří v alkohol, takže to, jestli nechutná někomu kvůli tomu, že je málo nebo moc sladký, nic o kvalitě nevypovídá,“ vysvětlil Maděrič.

Ideální příležitostí pro ochutnávku burčáku může být například vinobraní nebo tradiční zarážení hory, kterým se pomyslně uzavírá vinohrad.

Většina vinařství zatím prodává jen bílý burčák. O ten červený je sice většinou větší zájem, hrozny na jeho výrobu se ale sklízí později. Proto se začíná prodávat až ve druhé polovině září. Jeho cena přitom bývá minimálně o deset korun za litr vyšší kvůli složitější výrobě.

Daň na tiché víno definitivně padla, ministři už jen mlčí

Ekonomika
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám