Hlavní obsah

Budvar měl loni o 46 procent vyšší čistý zisk

České Budějovice

Budějovický Budvar měl loni čistý zisk 293,8 milionu korun, oproti roku 2022 o 46,3 procenta vyšší. Tržby z prodeje výrobků a služeb meziročně stouply o 11,4 procenta na rekordních 3,37 miliardy korun. Pivovar měl loni také rekordní výstav 1,865 milionu hektolitrů piva, což je meziroční zvýšení o 4,29 procenta. Vyplývá to z výroční zprávy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel Budějovického Budvaru Petr Dvořák

Článek

K loňskému růstu přispěla podle ředitele Budvaru Petra Dvořáka většina trhů včetně českého. „V exportu se objemově povedlo nahradit ztrátu ruského trhu a vedle rozvoje stávajících trhů se nám dařilo nacházet nové příležitosti, v objemech prodejů jsme se vrátili na úroveň roku 2021. V tuzemsku došlo ve srovnání s předchozím rokem k nárůstu objemů, ale stále se nám nepodařilo dosáhnout úrovně roku 2021,“ uvedl Dvořák.

Podle Dvořáka finanční výsledek hospodaření firmy také kladně ovlivnily kursové rozdíly plynoucí z oslabení koruny a výnosové úroky z úložek.

Vývoz nově do Konga a JAR

Budvaru na domácím trhu stoupl prodej piv meziročně o 3,8 procenta. Vývoz piva do zahraničí loni vzrostl o 4,62 procenta. Mezi nejvýznamnější trhy patřilo Německo následované Polskem, Slovenskem, Británií a Rakouskem, ale třeba i Kanada. Loni se pivovar prosadil nově v Kongu a Jihoafrické republice.

Národní podnik Budějovický Budvar letos odvede do státního rozpočtu 550 milionů korun, uvedl na síti X ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Peníze půjdou na mimořádnou podporu farmářů a zemědělců pro letošní rok. Výborný dodal, že se na tom dohodl s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS). Loni Budvar přispěl do rozpočtu 250 miliony, předloni 550 miliony korun.

Budějovický Budvar letos odvede do rozpočtu 550 milionů, půjdou zemědělcům

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám