Hlavní obsah

Budějovický Budvar letos odvede do rozpočtu 550 milionů, půjdou zemědělcům

Budějovický Budvar letos odvede do státního rozpočtu 550 milionů korun, uvedl ve středu na síti X ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Peníze půjdou na mimořádnou podporu farmářů a zemědělců pro letošní rok. Výborný dodal, že je na tom už dohodnutý s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS). Loni Budvar přispěl do rozpočtu 250 miliony a předloni 550 miliony Kč.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Ilustrační foto

Článek

Hrubý zisk Budějovického Budvaru, který vlastní stát, se loni meziročně zvýšil o 55 procent na 396,4 milionu korun. Vyplývá to z přehledu hospodářských výsledků za loňský rok, které má k dispozici server Seznam Zprávy. Tržby meziročně vzrostly o 11 procent na rekordních 3,37 miliardy korun.

K loňskému růstu přispěla podle ředitele Budějovického Budvaru Petra Dvořáka většina trhů včetně českého. „V exportu se objemově povedlo nahradit ztrátu ruského trhu a vedle rozvoje stávajících trhů se nám dařilo nacházet také nové příležitosti,“ uvedl Dvořák. Výborný sdělil, že oceňuje úspěšnou obchodní strategii Budvaru zvláště směrem k exportu.

Pivovar už dříve také informoval, že loni uvařil historicky nejvyšší objem piva, a to 1,865 milionu hektolitrů. Rekordního hrubého zisku 422,5 milionu korun dosáhl Budvar v roce 2021, kdy zaznamenal vyšší prodeje baleného piva zejména v Německu. Pivovaru se také podle serveru vyplatila příprava na odchod Velké Británie z Evropské unie, díky níž dokázal pokračovat v dodávkách piva britským zákazníkům.

Pod ministerstvo zemědělství spadá ještě státní podnik Lesy ČR, který vlastní zhruba polovinu lesů v zemi. Loni podnik ze zisku roku 2022 státu odvedl tři miliardy korun a na podzim ještě poslal dodatečný odvod půl miliardy korun. Z loňského zisku odvedl do konce května 2,75 miliardy korun.

Prazdroji stagnoval zisk, prodal víc piva

Ekonomika

Výběr článků

Načítám