Hlavní obsah

Brašnářství Tlustý a spol. umořilo penězi z humanitární sbírky vlastní dluhy

O známém pražském Brašnářství Tlustý a spol. po vlně solidarity, kterou minulý týden na sociálních sítích vyvolal jeho majitel Ivan Petrův, vyplouvají na povrch nové nepříjemné skutečnosti. Poté, co organizace Post Bellum firmu zažalovala kvůli zadržované vratce daně z humanitární sbírky, vyšlo najevo, že firma těmito penězi dříve umořila své dluhy.

Foto: brasnarstvitlusty.cz

Brašnářství Tlustý a spol. dluží momentálně neziskové organizaci Post Bellum 320 tisíc korun a soudní výlohy.

Článek

„Finanční úřad si to rovnou vzal na umoření předešlého dluhu, který vznikl za covidu,“ řekl Deníku N externí finanční poradce brašnářství Milan Čáp.

Majitel podniku Petrův před týdnem veřejně ohlásil, že firmě bezprostředně hrozí krach. O den později se ale opravil, že jen potřebuje více zakázek. Pak se ale ukázalo, že firma ve finančních potížích opravdu je a byl jí soudem uložen elektronický platební příkaz.

Brašnářství totiž zadrželo 400 tisíc korun, které jako vratka daně z přidané hodnoty náležely organizaci Post Bellum. Ta v roce 2022 po přepadení Ukrajiny Ruskem pořádala sbírku, jejíž součástí byly i neprůstřelné vesty pro Ukrajinu.

Brašnářství Tlustý a spol. dluží peníze z humanitární sbírky a visí nad ním exekuce

Ekonomika

Brašnářství Tlustý a spol., které se široce prezentovalo na sociálních sítích, se na výrobě podílelo. Petrův tvrdí, že to firmě zabrzdilo zakázky, nicméně za tuto práci utržilo 1,9 milionu korun bez DPH.

Později Post Bellum zjistilo, že má jako humanitární sbírka nárok na vratku daně. Požádalo tudíž všech osm desítek firem, s nimiž spolupracovalo, o navrácení daně v částce převyšující 30 milionů korun.

Všechny společnosti u finančního úřadu požádaly o vratku a organizaci peníze přeposlaly. Až na brašnářství. To si 400 tisíc korun nechalo.

Petrův argumentoval, že to jeho podniku umožní mírnit dopady krize. Jak nyní potvrdil poradce Čáp, část peněz si hned stáhla finanční správa kvůli předchozím neuhrazeným závazkům.

Slibuje, že dluh splatí

Post Bellum podalo na firmu žalobu a nyní podnik čelí hrozbě exekuce, neboť ignoroval i nedávný soudem nařízený platební příkaz. Petrův ale tvrdí, že chce dluhy uhradit.

„Rád bych podtrhl, že máme zájem a vůli závazek splnit,“ sdělil Novinkám. Už dříve řekl, že firma s Post Bellum uzavřela splátkový kalendář a splácela ho.

„V poslední době jsme ale závazek kvůli ekonomickým otřesům a výkyvům trhu nedokázali doplatit a Post Bellum neakceptovalo náš návrh a začalo závazek právně vymáhat,“ dodal.

Podle organizace však brašnářství splátkový kalendář dlouho ignorovalo, než v lednu a únoru poslalo jen dvě splátky ve výši zhruba 80 tisíc korun.

Firmě Brašnářství Tlustý a spol. tedy zbývá doplatit 320 tisíc korun. K tomu má nařízeno uhradit soudní výlohy ve výši 48 tisíc korun.

Post Bellum ale po výrocích Petrůva na facebooku o hrozící insolvenci, krachu a zániku firmy z minulého týdne už čekat nechce. „Minulý čtvrtek jsme podali exekuční návrh a čekáme, až o něm bude rozhodnuto,“ potvrdila partnerka advokátní kanceláře BE.LO Martina Bechynská.

Do středečního dne na účet organizace žádná nová částka nedorazila.

Nekrachujeme, přiznal šéf Brašnářství Tlustý a spol. Chtěl jen víc zakázek

Ekonomika

Výběr článků

Načítám