Hlavní obsah

Brašnářství Tlustý a spol. náhle splatilo svůj dluh humanitární organizaci

Majitel Brašnářství Tlustý a spol. Ivan Petrův ve středu nečekaně splatil svůj dluh vůči humanitární sbírce, který měl více než dva roky. „Asi se bál ostudy,“ reagovala nezisková organizace, která za vrácené peníze obratem pořídila zdravotnický materiál.

Foto: Mafra/Anna Boháčová, Profimedia.cz
Článek

„Včera pan Petrův svůj dluh splatil,“ potvrdil ve čtvrtek vedoucí sbírky Pomozte Ukrajině s Pamětí národa Martin Ocknecht.

„Peníze konečně přišly na účet a pan Petrův se omluvil, asi se bál ostudy. Tvrdil, že svůj závazek splatil navzdory mediálnímu tlaku. Podle nás je to spíše díky němu,“ dodal Ocknecht.

Firma Brašnářství Tlustý a spol. dlužila neziskové organizaci Post Bellum 320 tisíc korun. Soudem jí navíc bylo uloženo zaplatit i náhradu nákladů řízení ve výši 48 650 korun.

Brašnářství Tlustý a spol. umořilo penězi z humanitární sbírky vlastní dluhy

Ekonomika

Přestože byl závazek vůči humanitární sbírce splacen, dořešit se prý budou muset ještě úroky z prodlení. „Pan Petrův od soudem uloženého elektronického platebního příkazu nechával všechny naše zprávy bez odezvy. Ozval se až teď,“ dodal Ocknecht.

Ještě ve středu večer pořídila nezisková organizace za vrácené peníze spotřební, obvazový a zdravotnický materiál.

Firma si nechala vratku DPH

Částku původně 400 tisíc korun dlužilo Brašnářství Tlustý a spol. neziskové organizaci ve spojitosti s vratkou DPH.

Firma totiž v roce 2022 ušila pro humanitární sbírku část neprůstřelných vest určených pro vojáky a zdravotníky na Ukrajině.

Když humanitární sbírka uplatnila svůj nárok na vratku DPH, všechny firmy, se kterými tehdy spolupracovala, peníze bez problému vrátily. Až na Brašnářství Tlustý a spol.

Majitel firmy si peníze ponechal s tím, že firmě pomohou řešit těžkou ekonomickou situaci, a jak se včera ukázalo, splatil jimi vlastní dluhy na finančním úřadě.

Později nereagoval na snahy Post Bellum o dohodu, splátkový kalendář ani na soudní elektronický příkaz k platbě, o němž bylo rozhodnuto letos v červnu. Až do včerejšího odpoledne neziskové organizaci dlužil 320 tisíc korun a soudní výlohy.

Brašnářství Tlustý a spol. umořilo penězi z humanitární sbírky vlastní dluhy

Ekonomika

Výběr článků

Načítám