Hlavní obsah

Brašnářství Tlustý a spol. dluží peníze z humanitární sbírky a visí nad ním exekuce

Pražské Brašnářství Tlustý a spol. má více problémů než jenom ten s klamavým prohlášením svého šéfa Ivana Petrůva o hrozícím krachu, jímž chtěl pro svou firmu zajistit nové zakázky. Podnik zažalovala organizace Post Bellum, protože jí firma dluží statisíce korun. Teď má na krku exekuci. Podle žaloby si brašnářství nechalo peníze pro sbírku Pomozte Ukrajině s Pamětí národa, již Post Bellum organizuje.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Výroba neprůstřelných vest v Brašnářství Tlustý & spol. na snímku z dubna 2022

Článek

„Když začala válka na Ukrajině, vypsali jsme sbírku na pomoc. Tato sbírka mimo jiné vyrábí ochranné prostředky, jako jsou například neprůstřelné vesty, které pak na Ukrajinu posílá,“ sdělil Novinkám vedoucí projektu Martin Ocknecht.

Na jaře 2022 tedy Post Bellum shánělo firmu, která by s výrobou neprůstřelných vest pomohla a ušila jejich textilní část. Brašnářství Tlustý a spol. se ochotně k zakázce přihlásilo.

„Pan Petrův se tím tehdy poměrně dost veřejně chlubil a zaměstnával ukrajinské uprchlice. Za svou práci si samozřejmě nechal zaplatit, a to téměř komerční ceny,“ vylíčil Ocknecht.

Ostatní daň vrátili

Jak později Post Bellum zjistilo, zboží určené humanitárním organizacím, které je z dobročinné činnosti následně odesláno do třetích zemí, je osvobozeno od daně, s nárokem na odpočet.

Šéf Brašnářství Tlustý a spol. se dopustil nekalé praktiky, ne-li podvodu, hodnotí právníci

Ekonomika

„Jediný nutný krok z naší strany byl ten, že jsme museli poprosit firmu, aby na finančním úřadě zažádala o vratku daně z přidané hodnoty. Finanční úřad by pak vratku poslal firmě a ta zase nám. U všech zhruba osmdesáti firem to fungovalo zcela bez problémů, všichni bez problémů peníze poslali. Až na Brašnářství Tlustý a spol.,“ dodal Ocknecht.

Jednalo se o 400 tisíc korun. Brašnářství si peníze u úřadu vyzvedlo, ale rozhodlo se, že si je ponechá. S Post Bellum Petrův nekomunikoval a ozval se až po právnické výzvě z Post Bellum.

„Rádi bychom vás dále podpořili, ale bohužel to ekonomicky opravdu není možné, máme sami starosti s udržením provozu. Vratka DPH nám umožňuje mírnit dopady krize, což je i účel vládního nařízení. Neplánujeme tyto finanční prostředky věnovat jako dar,“ odepsal nakonec Petrův loni v červnu v e-mailu, který má redakce Novinek k dispozici.

„Jeho jednání mě šokovalo. Větší křiváctví jsem nezažil,“ hodnotí to Ocknecht.

Sbírka Pomozte Ukrajině s Pamětí národa

Od února 2022 nakupuje ochranný a zdravotnický materiál a zajišťuje jeho přepravu do míst zasažených ruskou agresí na Ukrajině.

Hodnota dodaného materiálu přesáhla půl miliardy korun.

Jsou to například neprůstřelné vesty, frontové sanitky, hasičské vozy, balistické přilby, plicní ventilátory, EKG přístroje a pozorovací drony.

Splátkový kalendář nepomohl

Jelikož Petrův tvrdil, že firma není v nejlepší kondici, chtěla mu organizace vyjít vstříc.

„Snažili jsme se s nimi dohodnout na splátkovém kalendáři. Post Bellum prokázalo dobrou vůli a nechtělo všechny peníze najednou,“ upřesnila partnerka advokátní kanceláře BE.LO Martina Bechynská.

„Poslali jsme jim návrh. Oni poslali zpět úplně přepsanou verzi a s tím i na účet finanční částku, která vůbec neodpovídala splátkovému kalendáři. Od té doby nic neposlali, neozývali se na žádné urgence,“ dodala.

Celkem Brašnářství Tlustý a spol. zaslalo nadvakrát letos v lednu a únoru organizaci 80 tisíc korun. Pak se znovu odmlčelo. Zbytek peněz zadržuje pro sebe.

Foto: Mafra/Anna Boháčová, Profimedia.cz

Ivan Petrův, šéf společnosti Brašnářství Tlustý a spol.

Právníci se proto v červnu obrátili na Obvodní soud pro Prahu 10. „Ten rychle rozhodl ve prospěch organizace Post Bellum a vydal elektronický platební příkaz, takže firma je povinna doplatit zbylých zhruba 320 tisíc a soudní výlohy zhruba ve výši 48 tisíc korun,“ shrnul Ocknecht.

I to ale zůstalo bez odezvy firmy. „Proto jsme tento čtvrtek podali exekuční návrh a čekáme, až o něm bude rozhodnuto,“ potvrdila Bechynská. Dodala, že Petrův v pátek ráno ještě o této skutečnosti nevěděl.

Pokud tedy firma peníze, které by měla neziskové organizaci podle soudního rozhodnutí, vrátit, nemá, je možné, že opravdu dojde k její insolvenci, jak jí podle právníků tento týden klamavě hrozil Petrův.

Novinky se na podnikatele obrátily prostřednictvím SMS, aby se k věci vyjádřil. Žádná reakce od něj ale nepřišla.

„Ty peníze měly sloužit k tomu, aby se za ně nakoupily lékárničky, které někomu na frontě zachrání život,“ dodal k dlužné částce Ocknecht. Za 320 tisíc, které má teď po dvou splátkách brašnářství vrátit, by se podle něj dalo pořídit 500 turniketů na zastavení krvácení nebo zhruba 280 lékárniček.

Nekrachujeme, přiznal šéf Brašnářství Tlustý a spol. Chtěl jen víc zakázek

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám