Hlavní obsah

Boeing žaluje stávkující odbory

Spor mezi výrobcem letadel Boeingem a jeho stávkujícími zaměstnanci se vyostřuje. Společnost podala ve čtvrtek u Národní rady pro pracovní vztahy žalobu proti odborům zastupujícím stávkující dělníky za nekalé pracovní praktiky.

Foto: Jennifer Buchanan, Reuters

Výroba letadel Boeing 737 MAX v závodě společnosti v Rentonu

Článek

Stávka asi 33 tisíc zaměstnanců v továrnách Boeingu na západě USA brzy vstoupí už do svého pátého týdne, což na společnost zvyšuje finanční tlak, uvedla agentura Reuters.

Boeing v úterý uvedl, že po dvoudenním jednání s odbory stáhl svou poslední nabídku na zvýšení mezd, situace tak uvázla na mrtvém bodě.

Nyní Boeing obvinil šéfy odborů z toho, že svým členům zkreslili podobu nabídky firmy a že nepřivedli k jednacímu stolu vyjednavače, kteří by měli pravomoc dohodu uzavřít.

Podle Boeingu je prezentace sporu ze strany odborů zavádějící a ztěžuje nalezení řešení pro zaměstnance.

Konec stávky v nedohlednu. Boeing se s odbory nedohodl a svou nabídku stáhl

Ekonomika

Odbory naopak kontrují tím, že firma je „pevně rozhodnuta“ držet se svého „nejlepšího a konečného“ návrhu v podobě 30procentního zvýšení mezd během následujících čtyř let. Takovou nabídku odboráři odmítli svým členům předložit k hlasování. Jen uvedly, že tento týden plánují udělat mezi členy nový průzkum.

Původní nabídka Boeingu z minulého měsíce byla navýšení mezd o 25 procent, což více než 90 procent členů odborů odmítlo. Společnost poté nabídku navýšila na zmíněných 30 procent, zatímco odbory od začátku požadují narůst o 40 procent.

Stávka zaměstnanců zastavila výrobu nejprodávanějších letadel firmy: 737 MAX i starších širokotrupých letadel 767 a 777.

Americký ministr dopravy Pete Buttigieg ve čtvrtek řekl, že řešení stávky nabírá na důležitosti. „Řešení bude takové, jaké podporuje pracovníky a jaké je slučitelné s úspěchem podniku. Myslíme si, že obě tyto věci jsou naprosto kompatibilní a že je tu dohoda, jež se dá sjednat,“ řekl Buttigieg.

Ministr zároveň dodal, že „s každým dnem je důležitější, aby se obě strany dohodly“, aby se předešlo negativním dopadům stávky v širším dodavatelském řetězci.

FOTO: Zaměstnanci Boeingu stávkují. Zvýšení platů o 30 % jim je málo

Amerika

Výběr článků

Načítám