Hlavní obsah

BMW vyzývá, aby Německo hlasovalo proti clům na elektromobily vyrobené v Číně

V pátek budou státy Evropské unie rozhodovat o definitivním nastavení cel pro dovoz elektromobilů vyrobených v Číně. Hlasování budou bedlivě sledovat zejména německé automobilky, které v Číně generují nemalé tržby. Svůj nesouhlas s vyššími cly už dříve vyjádřil šéf Mercedesu, nyní se přidala i automobilka BMW, jež naléhá na Berlín, aby hlasoval proti.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Od letošního července platí v EU dočasně zvýšená cla na dovoz elektromobilů dovezených z Číny. K původním deseti procentům se přičítá v závislosti na značce až 38 procent. V pátek budou unijní země hlasovat, zda vyšší cla ponechat trvale, nebo je naopak snížit.

K zablokování současných cel je zapotřebí kvalifikovaná většina, tedy 15 členských států reprezentujících 65 procent populace bloku, jinak zůstanou dál na stejné výši.

Ve změnu rozhodnutí a pokles doufají zejména německé automobilky, které se obávají, že vysoká cla by vyvolala silnou čínskou odvetu.

Reuters: EU se chystá snížit cla na elektromobily z Číny

Ekonomika

„Dodatečná cla poškozují globálně působící společnosti v této zemi a mohla by vyvolat obchodní spor, ze kterého nikdo netěží. Německá vláda by proto měla zaujmout jasné stanovisko,“ citovala agentura Bloomberg ze středečního vyjádření generálního ředitele BMW Olivera Zipseho.

Němečtí představitelé nicméně v úterý signalizovali, že vláda má v plánu zdržet se hlasování místo toho, aby hlasovala proti. Zároveň očekává, že stejný krok učiní značný počet členských států EU, což by mohlo blokování zavedení cel ztížit, dodala agentura.

Německý kancléř Olaf Scholz má ve středu v Berlíně o clech ještě diskutovat s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Evropská komise navrhla zvýšení cel poté, co její vyšetřování zjistilo, že Čína nespravedlivě dotuje svůj průmysl pro výrobu elektromobilů, což evropské společnosti staví do konkurenční nevýhody.

Šéf Mercedesu jde proti proudu. Nabádá ke snížení cla na dovoz čínských aut

Ekonomika

Výběr článků

Načítám