Hlavní obsah

Bilanci slovenského cestovního ruchu zlepšují domácí a čeští turisté

Slovenský cestovní ruch cítí především výpadek polských turistů, kteří po zavedení eura v roce 2009 přestali do země jezdit v takových počtech, jako to bylo předtím. V současnosti drží cestovní ruch především domácí a čeští turisté.

Foto: Envato Elements

Vysoké Tatry na Slovensku

Článek

Majitel hotelu Šport u vodní nádrže Domaša na východním Slovensku Pavol Kačic vzpomíná, že v minulosti tvořili Poláci až osmdesát procent zdejší klientely. „Vše se změnilo po roce 2009, když bylo zavedeno euro,“ řekl Kačic deníku Sme. Majitel hotelu připouští, že Poláci mají dnes mnohem lepší podmínky k domácí turistice a zahraniční dovolená je natolik neláká.

Domácí návštěvníci tvořili až 64 procent z celkově 5,7 milionu ubytovaných ve slovenských ubytovacích zařízeních v roce 2023. Domácí turistiku Slováků podpořily tzv. rekreační poukazy, když zaměstnavatel poskytne zaměstnanci na rekreaci maximálně 275 eur (téměř 7000 korun) ročně. „Bez nich bychom měli o třetinu méně návštěvníků,“ připouští Kačic.

Zahraničním turistům chybí na Slovensku atraktivní místo, které by mohli navštěvovat celoročně, nejsou dobudované dálnice a letecké spojení se světem není ideální. „Pokud k nám chtějí přijet turisté z Norska, Švédska či Anglie, nemají jak. To malé letadlo, které k nám létá jednou v týdnu, to není letecké spojení,“ říká majitel hotelu družba v Demänovské Dolině Mark Blitshteyn.

Brána gigantů na Hradě bude zavřená. Návštěvníci přijdou i o střídání stráží

Domácí

Majitel hotelu upozorňuje také na zdražení parkovného ve Vysokých Tatrách, kde zaplatíte 15 eur (380 korun) za celý den. „Šlo by to, pokud by to bylo v Paříži, Krakově nebo v Praze. Obce si říkají, že pokud k nám přijede, pojďme ho sedřít z kůže. To je však slepá cesta,“ upozorňuje Blitshteyn.

Problémem je také nedostatek personálu v restauracích. „Sehnat člověka je dnes velký problém. Před deseti či patnácti lety to tak nebylo, náš stav byl stabilizovaný. V létě pracovali číšníci u nás a na zimní měsíce odjížděli obsluhovat do Alp,“ vysvětluje Kačic. Situace se výrazně zkomplikovala po pandemii.

710 tisíc turistů z ČR

Situaci v turistickém ruchu kromě domácích turistů stále zachraňují návštěvníci z České republiky. Z celkového počtu dvou milionů zahraničních návštěvníků přijelo loni na Slovensko až 710 tisíc turistů z ČR. „Jinými slovy, každý třetí zahraniční turista na Slovensko přijel zpoza řeky Moravy. Pro srovnání, druhým nejzastoupenějším národem jsou Poláci, kterých však Slovensko navštívilo výrazně méně, jen 282 tisíc,“ konstatoval deník Sme. „Čeští turisté jsou pro slovenský cestovní ruch klíčoví,“ dodal list.

Podle generálního manažéra Asociace hotelů a restaurací Slovenska Martina Novotného je Slovensko pro turisty z Česka lehce dostupné, historicky blízké a nemají řečovou bariéru. Především starší občany ČR přivádí na Slovensko také nostalgie a vzpomínkový optimismus. „Cílení marketinkových kampaní na českém trhu je proto efektivnější a na základě našich zkušeností dokážeme zabezpečit vysokou úroveň spokojenosti českých turistů,“ tvrdí Novotný. „Mnozí přijíždí opakovaně, takže citlivěji reagují na změny cen a nabídky, přičemž zohledňují i kurzové rozdíly,“ dodal generální manažér.

Nejvíc českých turistů míří do Žilinského kraje a do okresu Poprad, protože je lákají zdejší horská střediska. „Velmi často se jedná o zdatné turisty, kteří chtějí na svém pobytu zažít co nejvíc. I z tohoto pohledu můžeme říct, že je to klientela vyhledávající dobrý poměr ceny a kvality,“ poznamenal Marián Galajda ze společnosti Tatry mountain resorts (TMR), která je největším hráčem ve slovenském cestovním ruchu.

Na kole po Kysuci a Oravě. Nádhernou krajinou po upravených cyklostezkách

Cestování
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám