Hlavní obsah

Bič na korupci a neefektivní veřejné výdaje. V Česku startuje nový srovnávač

Transparentní a efektivní hospodaření s veřejnými prostředky je cílem nového online srovnávače veřejných zakázek FairCity, který jeho tvůrci představili ve čtvrtek. Podle nich má pomoci v boji proti korupci a ušetřit na obecních výdajích desítky miliard korun ročně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jedním z hlavních organizátorů projektu je bývalý pražský primátor Tomáš Hudeček

Článek

„V Česku jsou extrémní rozdíly mezi cenami služeb. Malé obce chtějí šetřit, ale nemají nástroj na to, jak dosáhnout významných úspor. Velká města zase nemají informace, kde a kolik by mohla ušetřit. Běžně se ohýbají pravidla ve prospěch ekonomických skupin, figuruje tady korupce a hlavně neinformovanost,“ prohlásil investor a lídr projektu FairCity, bývalý pražský primátor Tomáš Hudeček.

„Za obdobné zakázky se napříč obcemi platí desetinásobné i stonásobné rozdíly v částce,“ dodal. Využití srovnávače by mohlo podle něj uspořit až 15 procent obecních výdajů v Česku, tedy zhruba 60 miliard korun ročně.

Díky novému online srovnávači mohou firmy na vypsané poptávky nabízet své služby, přičemž na ně občané budou vyvíjet tlak kontrolou zakázek. Pokud správa města tratí na základě nedostatku informací, FairCity jim podle Hudečka výrazně usnadní se v celé problematice zorientovat. To vše online a transparentně.

Obvinění v kauze pražského dopravního podniku do vazby nepůjdou

Krimi

Předražování zakázek

Velkým tématem je v Česku nezákonné předražování veřejných zakázek. V minulosti se týkalo nemocnic, dopravních podniků či armádních nákupů. V hledáčku policie se úředníci ocitli i kvůli pořizování IT systémů nebo opravám budov či silnic.

V Česku už sedm let funguje registr smluv, do něhož přispělo 11 tisíc veřejných zadavatelů, většina s více než deseti záznamy. Registr nabízí zhruba 360 tisíc jedinečných dodavatelů s IČO, což ovšem dělá vyhledávání v něm uživatelsky nekomfortní, uvedli tvůrci FairCity.

Projekt se realizoval i díky podpoře vládní agentury CzechInvest. „FairCity nás před rokem přesvědčilo, že vymýšlí smysluplný projekt s vysokým potenciálem. Jsme rádi, že startup kráčí správným směrem a můžeme sledovat jeho úspěchy,“ uvedl projektový manažer CzechInvestu Václav Kroulík.

Za projektem dále stojí skupina investorů Jaroslava Matyáše, Jiřího Patáka, Petra Novotného a lídra projektu Hudečka.

Srovnávač funguje na principu datové analýzy a strojového učení, díky čemuž poskytuje referenční hodnoty cen služeb a komodit. Platforma obsahuje také vyhledávač obdobných smluv, což pro úředníky znamená přístup k typově shodným zakázkám v jejich okolí nebo u srovnatelné instituce.

Na registr smluv je vázaný notifikátor, který upozorní na nové projekty. Díky němu si zejména ředitelé institucí a starostové v den zveřejnění zakázky zobrazí potřebné informace a mohou se tak dopředu připravit na otázky novinářů nebo opozičních politiků.

„Veřejné zakázky jsou dlouhodobý problém. Jako občané i jako správci měst požadujeme transparentnost při zacházení s veřejnými penězi. Zároveň je ale celý systém zadávání procesně a časově náročný, což znesnadňuje budování kvalitní veřejné správy. Každý projekt, který vylepší oba tyto nesnadné požadavky, velice vítám,“ uvedl ředitel odboru servisu Správy Pražského hradu Martin Červený.

Oprava Barrandovského mostu bude stát dvojnásobek

Domácí
Související témata:
Registr smluv

Výběr článků

Načítám