Hlavní obsah

Bez elektřiny jsou desítky tisíc domácností

Kvůli extrémním dešťům a větru bylo v sobotu ráno bez elektřiny 63 tisíc domácností, vyplývá z informací společností ČEZ a E.ON. Problémy jsou hlavně na severu Čech. Deště na mnoha místech zvedly hladiny řek, některé toky se vylily z břehů. Kvůli podmáčené půdě a větru také padají stromy.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Sloupy vysokého napětí na snímku z 9. května 2024

Článek

ČEZ eviduje nejvíce poruch v Ústeckém kraji, kde je bez dodávek přes 20 tisíc domácností. V Libereckém a také v Královéhradeckém kraji nemá elektřinu shodně přes 13 tisíc domácností, uvedl ČEZ.

„K nejpostiženějším oblastem patří Trutnovsko směrem na Semily, Náchodsko a Vrchlabsko,“ přiblížila situaci v Královéhradeckém kraji mluvčí skupiny ČEZ Šárka Lapáčková Beránková s tím, že na odstraňování poruch pracovali energetici i v noci, ale další poruchy se stále objevují. Jsou způsobeny silným větrem, podmáčeným terénem a pády stromů a větví do vedení.

Energetici jsou od noci v terénu také na dalších místech, ve Středočeském kraji je bez dodávek 5400 domácností a v Karlovarském 4500. „Z pohledu dodávek elektřiny je zatím klidněji na Moravě,“ doplnila za ČEZ mluvčí Soňa Holingerová.

Mluvčí E.ON Šperňák sdělil, že v distribuční síti EG.D bylo ráno zhruba 2 tisíce míst bez elektřiny, z toho asi 650 v jižních Čechách, hlavně na Strakonicku a Prachaticku, zbytek na Vysočině a na jižní Moravě.

Jsme odříznuti od zbytku světa, hlásí Višňová na Frýdlantsku

Domácí

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Související články

Výběr článků

Načítám