Hlavní obsah

Nejlevnější široko daleko. Tankovat se teď jezdí do Česka

Až donedávna platilo, že čeští řidiči jezdili i desítky kilometrů do Polska natankovat levnější benzín nebo naftu. Teď se ale karta obrátila, pohonné hmoty jsou v Česku levnější než ve všech sousedních zemích. Pomáhá tomu silná koruna vůči americkému dolaru. A tak hlavně Němci přejíždějí hranice, aby u nás natankovali laciněji.

Článek

„Určitě k nám jezdí hodně zákazníků z příhraničí jen kvůli tankování,“ řekl Novinkám Václav Šanda z benzínové stanice Tank ONO ve Strážném na Prachaticku. Podle něj je to sice v případě německých zákazníků dlouhodobý trend, nicméně teď mají Němci ještě větší motivaci, jelikož ceny klesly.

Na této stanici prodávají litr benzínu za 34,90 a nafty za 32,50 Kč. Průměrná cena nejprodávanějšího Naturalu 95 v Česku byla podle společnosti CCS v neděli 37,31 Kč a nafta stála 35,45 Kč.

Pohonné hmoty zlevnily v uplynulém týdnu zhruba o dvacetník

Ekonomika

To v Německu se podle posledních údajů Evropské komise minulý týden prodával benzín o sedm korun a nafta o čtyři koruny dráž.

I v Polsku jsou ceny benzínu v porovnání s Českem vyšší, byť jen o desetihaléře. Například jen pár stovek metrů v polských Chalupkách stál v pondělí dopoledne benzín Natural 95 36,80 koruny a nafta 37 korun.

A tak třeba v Ostravě zvýšený zájem polských motoristů nenastal. „To množství zákazníků je zhruba stejné,“ potvrdila v pondělí i obsluha čerpací stanice Transeurope na Ostravské ulici v Bohumíně.

A obdobné to bylo na pumpách EuroOil na odpočívadle Antošovice na dálnici D1. „Sem jezdí hlavně Češi,“ prozradila mladá žena za kasou benzínky, která stojí ve směru na Polsko a je poslední na českém území. Její kolegyně ze stanice odnaproti, která je naopak první u dálnice v Česku, sice uvedla, že k nim jezdí samí cizinci, ale že by se jejich počet v poslední době navýšil, to nepozoruje.

„Zvýšený zájem z Polska není. Oni jsou zdrženliví a vlastenci, podporují své benzínky. Pár jich přijede, ale není jich moc, neberou to jako Češi,“ shrnul majitel čerpací stanice PEMA OIL v Dolních Marklovicích Martin Ostrý.

Ještě zlevní

Ceny pohonných hmot půjdou ještě dolů. „V nejbližším týdnu to bude o dalších dvacet haléřů. Důvodem je nejen pokles cen ropy, ale i velkoobchodních marží rafinerií. Rovněž posílila koruna vůči dolaru,“ řekl Novinkám analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček soudí, že hlavním důvodem je výrazné posílení koruny. „Ještě na začátku srpna se dolar obchodoval za 23,60 koruny a nyní jsme na úrovni 22,40 koruny. To zlevňuje dovoz ropy i pohonných hmot do Česka,“ sdělil.

Ropa nyní zdražuje a stojí kolem 81 dolarů za barel kvůli situaci v Libyi, kde jsou odstaveny dodávky ropy a vzhledem ke střetu mezi Izraelem a Libanonem, ale silnější koruna tyto vlivy vyvažuje.

Tuzemské ceny jsou nižší i než na Slovensku a v Rakousku. Hlavním důvodem velkého rozdílu v Německu jsou vysoké daně.

Nafta i benzin dál zlevňují

Ekonomika

Výběr článků

Načítám