Hlavní obsah

Benzín i nafta ještě zdraží

Silný růst cen pohonných hmot, který u čerpacích stanic motoristé zaznamenávají od začátku října, bude ještě pár týdnů pokračovat. Natural 95 tak může podražit až nad aktuálně průměrných 36 korun. Důvodem jsou výkyvy na trhu s ropou a koruna, která oslabila vůči americkému dolaru.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Nárůst cen v řádu desítek haléřů týdně bude pokračovat i v následujících týdnech, protože změny cen ropy i oslabení koruny ještě v cenách nejsou plně zakalkulovány,“ řekl Novinkám hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Jen od minulé středy podražil podle společnosti CCS nejprodávanější Natural 95 o více než třicet haléřů za litr z průměrných 35,31 na 35,63 Kč. Dá se tak předpokládat, že benzín se v následujících týdnech opět dostane nad průměrných 36 korun za litr. Ještě více vzrostla cena nafty, a to z 33,75 na 34,19 Kč.

Změny cen ropy i oslabení koruny ještě v cenách nejsou plně zakalkulovány
Štěpán Křeček

„Na trh pohonných hmot se tak postupně promítá růst cen z burzy v Rotterdamu, kde benzín i nafta zdražují již několik týdnů,“ řekl Novinkám analytik společnosti Purple Trading Petr Lajsek.

Ropa skokově zdražila

Ekonomika

V průběhu října poměrně dramaticky rostla cena ropy, když severomořský Brent podražil z 71 dolarů za barel až na 81 dolarů. To byl podle analytiků důsledek situace na Blízkém východě po vypálení raket z Íránu na Izrael.

„Objevily se obavy ohledně toho, zda může dojít k ovlivnění vývozu ropy z této oblasti. V posledních dnech se ale analytici začali domnívat, že odveta Izraele bude zasahovat jiné strategické cíle než ropná zařízení a cena ropy začala poměrně výrazně klesat. V současnosti se pohybuje kolem 74 dolarů za barel,“ dodal Křeček.

Konflikt držel podle Lajska ropný trh jako pomyslného rukojmího, jelikož se obával útoku na ropná zařízení Íránu. „Ten je mezi deseti největšími producenty ropy na světě,“ uvedl.

Roli hraje i česká měna

Zároveň oslabila koruna. Ještě počátkem října stál dolar okolo 22,50 Kč, teď už je to podle serveru Kurzy.cz přes 23,20 Kč. „Cena ropy v korunovém vyjádření tak výrazně stoupla. To se podepsalo na ceně u čerpacích stanic,“ prohlásil Křeček.

Pohonné hmoty budou o nižší desítky haléřů zdražovat v následujícím období i podle Lajska.

Výhled na delší období však již není tak negativní jako ještě před týdnem. „Na trh ropy totiž dopadá několik faktorů. Silný americký dolar je sice pro ropu negativní, ale současně zklamaly stimulační balíčky pro čínskou ekonomiku a ropný kartel OPEC tento týden oznámil opět nižší očekávanou poptávku po ropě pro tento a příští rok, což hraje ve prospěch snížení cen,“ řekl analytik.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu měl navíc USA sdělit, že jeho země nechystá útok na íránský jaderný program nebo ropnou infrastrukturu. „U ropy se tak postupně ztrácí riziko. Navíc také začíná posilovat česká koruna. Pozitivních zpráv je tedy více než dost,“ uvedl.

Lajsek připomněl, že kartel OPEC již potřetí snížil odhad růstu světové poptávky pro tento rok. „Nejprve se očekával růst o 2,5 milionu barelů denně, následně o dva miliony a nyní jen o 1,9 milionu barelů. I toto číslo však může být optimistické. Pro příští rok kartel snížil odhad růstu spotřeby z 1,7 na 1,6 milionu barelů,“ vysvětlil.

Rušíme odklon od ropy a plynu, hlásí těžařský gigant BP

Ekonomika

Výběr článků

Načítám