Hlavní obsah

Benzin i nafta dál zlevnily

Ceny pohonných hmot v Česku dál klesají, v uplynulém týdnu zlevnily benzin i nafta shodně v průměru o 26 haléřů. Nejprodávanější benzin Natural 95 stojí nyní v průměru 38,51 koruny za litr, nafta je za 36,61 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Ceny paliv u českých čerpacích stanic klesají od konce dubna, benzin byl naposledy levnější na konci letošního března, nafta na konci ledna.

Článek

Ceny podle analytika XTB Jiřího Tylečka reagují na snižování napětí na trhu s ropou a pokles jejích velkoobchodních cen.

„Cena ropy propadla po nedělním zasedání organizace OPEC+, na kterém bylo rozhodnuto o postupném zvyšování těžebních kvót ještě v tomto roce. Na trhu by se tak měly objevit dodatečné barely ropy, které však stále nenarážejí na silnou poptávku. Velkoobchodní ceny pohonných hmot pokračují v poklesu. Cena nafty v Rotterdamu se dostala na nejnižší úroveň od července loňského roku a cena benzinu se blíží únorovým minimům,“ řekl Tyleček.

Nejlevnější paliva natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr benzinu v průměru za 37,96 koruny. Naftu tam prodávají průměrně za 35,96 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 39,15 koruny. Nafta se tam tankuje za 37,99 koruny za litr.

V příštích sedmi dnech pohonné hmoty podle ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy dále zlevní. A to v rozsahu zhruba 40 haléřů na litr jak v případě benzinu, tak nafty. Důvodem je další pokles cen ropy na světových trzích. Pozitivní trend by měl podle analytika Purple Trading Petra Lajska pokračovat i nadále. „Do začátku prázdnin by se mohly průměrné ceny benzinu dostat ke 38 Kč a nafty ke 36 Kč za litr,“ dodal.

Přestože pohonné hmoty dlouhodobě zlevňují, ceny jsou stále vyšší než před rokem. Tehdy motoristé platili za benzin o asi 1,70 koruny méně, nafta byla levnější o zhruba 5,40 koruny na litru.

Foto: Novinky

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR k 5. červnu 2024 (v Kč/l):

Maďarská vláda opět tlačí prodejce ke snížení cen benzinu

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám