Hlavní obsah

Becherovka chce vyzrát na prohibici s likérem s 19 procenty alkoholu

Karlovy Vary

Firma Jan Becher - Karlovarská Becherovka v neděli oznámila, že zahájila výrobu likéru Becherovka Lemond s obsahem alkoholu 19 procent, to je o jedno procento méně než má původní produkt. Reagovala tak na zákaz prodeje 20 a víceprocentních lihovin platný od pátku 14. září. Likérka zároveň zahájila distribuci do českých obchodů, barů i restaurací.

Foto: Jan Becher - Pernod Ricard

Plnicí linka likéru Becherovka Lemond

Článek

"Uvedení Becherovky Lemond 19 procent na trh je reakcí na současný plošný zákaz prodeje alkoholu 20 procent a výše. Tento krok nám také umožňuje částečně zachovat provoz, a tím práci pro naše zaměstnance, částečně kompenzovat další finanční ztráty a také pomoci našim zákazníkům - provozovatelům barů a restaurací, kteří jsou situací postiženi nejvíce," uvedl ředitel společnosti Anthony Schofield.

Devatenáctiprocentní Becherovku Lemond firma vyrobí v limitované edici a jakmile bude zákaz prodeje zrušen, do regálů a barů se vrátí tradiční dvacetiprocentní verze, řekla manažerka JBKB Petra Nosková.

Lemond je jediný firemní produkt, jehož obsah alkoholu mohla likérka snížit. Toto řešení nelze aplikovat u Becherovky Original, jejíž receptura se za více než 205 let nezměnila, uvedl výrobní ředitel Vladimír Darebník.

Chutná prý stejně

Podle něj je chuť Lemondu s 19 procenty alkoholu stejná. "Provedli jsme několik senzorických testů a ochutnávek a je zřejmé, že jemná citrusová vůně a chuť zůstává snížením obsahu alkoholu neměnná. Proto jsme okamžitě přistoupili k výrobě, abychom příznivcům Lemondu mohli dodávat jejich likér i v době takzvané prohibice," uvedl.

Snížení obsahu alkoholu je technologicky dosaženo změnou poměru alkoholu a ovocné složky v nápoji. Kromě chuti zůstává zachována láhev a etiketa. Na ní se jen změnil údaj o obsahu alkoholu.

Další firmy reagují podobně

Podobně reagovaly už dříve na částečnou prohibici zavedenou vládou jako reakci na otravy metylalkoholem ostatní velké likérky. Stock Plzeň se před týdnem začal soustředit na produkci nízkoalkoholických značek.

"Jde především o řadu Božkov, která zahrnuje mnoho značek vyhovujících současným podmínkám, například Vaječný likér, Griotte, Jablko, Švestka, Božkov Zlatý a Božkov Rumové Pralinky," řekl generální ředitel Petr Pavlík.

Granette & Starorežná Distilleries, dvojka na českém trhu, nyní vyrábí zejména ochucené vodky Squash s 16 procenty alkoholu a veškeré likéry, jichž je 25 druhů. Dále připravila nové druhy nápojů s 19 procenty alkoholu na bázi tuzemáku a Hanácké vodky.

Výrobci a dovozci lihovin budou v pondělí s velkou pravděpodobností jednat o možných kompenzacích v souvislosti se zákazem prodeje tvrdého alkoholu. V nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin Vladimír Steiner. Dosud se podle něj možností kompenzací členové unie nezabývali, prioritní pro ně je především obnovení trhu s alkoholem. [celá zpráva]

Související témata:

Výběr článků

Načítám