Hlavní obsah

Bartošovo ministerstvo dostalo milionovou pokutu od antimonopolního úřadu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil ministerstvu pro místní rozvoj pokutu ve výši jednoho milionu korun za zadání veřejné zakázky bez uveřejnění společnosti InQool. Pokuta zatím není pravomocná.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Ivan Bartoš

Článek

Firma InQool musí za dva týdny přestat pracovat na systémech pro digitalizaci stavebního řízení. Začne platit zákaz plnění smlouvy, který antimonopolní úřad v květnu uložil MMR se čtyřměsíčním odkladem. Odklad vyprší 23. září. Ministerstvo neuspělo u soudu s žádostí o odklad platnosti zákazu, uvedl mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Úřad MMR v souvislosti s tendrem vyměřil milionovou pokutu, která zatím není pravomocná. MMR v reakci sdělilo, že na konci září nepřeruší provoz informačního systému stavebního řízení (ISSŘ) a nového dodavatele pravděpodobně ohlásí v nejbližších dnech. Proti pokutě resort podá rozklad.

Hledá se „bypass“ pro stavební řízení. Bartoš uklidňoval nervózní obce i stavebníky

Ekonomika

„V minulém týdnu jsme uložili ministerstvu pro místní rozvoj pokutu ve výši jeden milion korun za nezákonné zadání veřejné zakázky ‚Softwarové prostředí pro sdílení informací a dat‘ v jednacím řízení bez uveřejnění, aniž by byly splněny podmínky pro použití tohoto druhu zadávacího řízení,“ uvedl Švanda.

Podle mluvčího MMR Petra Waleczka se provoz ISSŘ na konci září nezastaví, je totiž postaven na modulární technologii a v jeho dalším vývoji i provozu je možné snadno navázat.

„V uplynulých týdnech ministerstvo vypsalo soutěž na nového dodavatele, který naváže na vývoj informačního systému pro stavební úřady po 23. září. Je třeba zdůraznit, že už dodaný software nebo data v systému patří resortu. Až bude podepsána smlouva s novým dodavatelem, budeme o tom neprodleně informovat,“ dodal Waleczko.

Digitalizace stavebního řízení začala platit od 1. července letošního roku. Od spuštění ji provázejí potíže. Podle posledních informací Novinek od úředníků z krajů systém stále ani po dvou měsících provozu není funkční.

Stavebnictví konečně rostlo, zachraňuje ho stavba dálnic

Ekonomika

Související články

Výběr článků

Načítám