Hlavní obsah

Bartoš získal peníze pro pět tisíc dostupných bytů. Bylo by jich ale potřeba násobně více

Vlastní byt nebo dům si v Česku nemůže dovolit ani část střední třídy. Bydlení navíc kvůli vysoké poptávce dále zdražuje. Ministerstvo pro místní rozvoj chce proto podpořit obce, aby stavěly vlastní dostupné byty. K potřebnému množství se ale zatím přiblížit nedokáže.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

Článek

Vláda ve středu schválila, že na podporu dostupného bydlení půjde v následujících dvou letech osm miliard korun prostřednictvím zvýhodněných úvěrů. Další dvě miliardy budou k dispozici na dotace. Za těchto deseti miliard chce ministerstvo podpořit vznik pěti tisíc dostupných nájemních bytů.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) věří, že podpora zvýší zájem soukromníků. Ti by měli investice do dostupného bydlení navýšit ze svého. „Na pilotním projektu se ukázalo, že se k podpoře vážou soukromé investice zhruba v poměru jedna ku jedné,“ uvedl Bartoš.

Dostupné bydlení je jedním z hlavních témat, která stavebníci i stát aktuálně řeší. Přiměly je k tomu dlouhodobě zdražující nemovitosti, jejichž nákup si nemůže dovolit už ani značná část střední třídy. Lidé proto musejí hledat alternativu v nájemních bytech, které ale s ohledem na vysokou poptávku také zdražují.

Na vysokoškoláky čekají drahé byty a plné koleje

Ekonomika

„Myslím si, že v příštích měsících to nebude jinak,“ prohlásil Petr Hána, ředitel oddělení nemovitostí a stavebnictví v poradenské společnosti Deloitte.

Obce po privatizaci bytového fondu často nemají dostatek bytů k tomu, aby potřebným profesím typu učitelů či policistů nabídly zvýhodněné pronájmy. Právě s tím jim mají nové pobídky pomoci.

Odborníci nový program chválí jako dobrý začátek, který může podpořit budoucí rozvoj segmentu. Například podle ekonoma Štěpána Křečka ze společnosti BH Securities však tyto aktivity hlavní problém nevyřeší.

Politici by podle něj měli také rozvolnit regulace. „Je to především otázka územního plánování – zvyšovat počet pater. A také se snad podaří dokončit digitalizaci stavebního řízení, a tím se urychlí výstavba,“ konstatoval.

Obce potřebují 25 tisíc bytů ročně

V Česku se v posledních letech staví nebo rekonstruuje ani ne 40 tisíc bytů ročně. To ale zahrnuje i komerční výstavbu sloužící k následnému prodeji nebo drahé developerské nájemní novostavby. I tak je to málo. Podle poradenské společnosti KPMG se každý rok napříč Českem postaví o 15 tisíc bytů méně, než by bylo třeba.

Ministerstvo nemá spočítané, kolik bytů by obce potřebovaly, aby mohly své potřeby uspokojit. Bartoš řekl, že aby Česko dohnalo evropský průměr počtu dostupných nájemních bytů, muselo by jich na trh dostat asi 400 tisíc. „To ale není naše ambice. I proto, že většina lidí v Česku bydlí ve vlastním,“ uvedl Bartoš.

Analýza, kterou provedla KPMG a developer Central Group, ukázala, že obce by potřebovaly každý rok stavět 25 tisíc bytů v celkové hodnotě asi sto miliard korun. Bez toho nebudou schopny dění na nájemním trhu ovlivňovat. To odpovídá ceně asi čtyř milionů korun na byt.

Je to jen o něco více, než na kolik letos odhadla náklady na výstavbu nájemního bydlení Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. Třípokojový sedmdesátimetrový byt se dá podle ní stavět za sumu od 3,6 milionu Kč.

Pád na dno. Češi musí na bydlení šetřit nejdéle v celé Evropě

Ekonomika

Výběr článků

Načítám