Hlavní obsah

Bartoš: Poplatky za studny a domácí čističky by měly ještě letos klesnout

Jihlava

Extrémní nárůst poplatků za budování studní a domácích čističek odpadních vod (ČOV) je nedopatření, které by se ještě letos mělo dočkat nápravy. Vyplynulo to ze slov ministra pro místí rozvoj Ivana Bartoše (Piráti), který ve čtvrtek v Jihlavě zjišťoval dopad nového stavebního zákona.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti)

Článek

Nový stavební zákon, platný od 1. července, zvýšil poplatky za stavbu studny či domácí ČOV na deset tisíc korun z bývalých tří stokorun. Podle ministra Bartoše to ale bylo nedopatření, které vzešlo ze změny kategorizace staveb iniciované ministerstvem zemědělství ještě v minulém volebním období. Kritizovaný dopad nyní ušel pozornosti zákonodárců.

„Věc procházela Sněmovnou a nikdo si toho asi v danou chvíli nevšiml, protože hlasy pro stavební zákon dala i opozice,“ uvedl Bartoš.

Dotčená zařízení by teď měla přejít z kategorie obecných staveb do kategorie staveb jednoduchých. K poklesu poplatku by tak mělo dojít ještě letos. Stát by se to mohlo prostřednictvím nějakého zákona zasahujícího do stavebního procesu anebo novely.

Stavební řízení zdraží, za studnu místo tří stovek 10 tisíc korun

Finance

V Kraji Vysočina se Bartoš zajímal o dopady digitalizace stavebního řízení. A odjel s požadavkem zpřesnit manuál pro úředníky a zefektivnit školicí proces.

Vedoucí krajského stavebního úřadu Monika Kučerová vysvětlovala, proč nešlo věc odzkoušet při odložené platnosti zákona. „Zákon je postavený na digitálních systémech, do nichž se vstupuje prostřednictvím stavebního úřadu. Bez té digitalizace by platila jen část, efekt by tak byl podobný, jako byste dělali autoškolu jen s pomocí trenažéru,“ přiblížila, že najetí do praxe bylo nezbytné.

Bartoš naznačil, že úředníkům nepomohla politizace věci. „Věc byla poměrně politicky třaskavá, v důsledku docházelo k masivnímu podávání žádostí ve staré papírové podobě těsně před datem platnosti nového zákona. Úředníci tak dnes mají spoustu práce s odbavením,“ řekl a připomněl, že zákon situaci zohlednil delšími lhůtami.

Podle Moniky Kučerové stál za velkým nárůstem počtu žádostí podaných ve staré podobě i fakt, že zatím jen zlomek projektantů má elektronický podpis.

Bartoš: Digitalizace stavebnictví posune Česko o míle daleko. Chyby už dodavatel opravuje

Ekonomika

Související články

Výběr článků

Načítám